Blog

Hirdetések 7 drámai tény

7 drámai tény az AI (MI) hirdetésekről

7 döbbenetes tény, amiket mindenképp ismerned kell, mielőtt hirdetést adnál fel a mesterséges intelligenciát használó hirdetési rendszerekben.

Minden vállalkozás álma, hogy a sikeressége a vevők szinte mérhetetlenül nagy számában valósuljon meg.

A kép, ahogy a vásárlók egymásnak adják a kilincset, mindannyiunk kedvenc, dédelgetett álomképe. Persze, olykor jól jönnek a díjak is, ismerőseink elismerő csettintése, a számunkra fontos emberek pozitív véleménye, de akár önmagunk képzeletbeli hátba veregetése is egy-egy forgalmasabb nap végén.

De a vevők! Ők legyenek SOKAN és egyre TÖBBEN!

Ha ez megvalósul a hétköznapokban, akkor már nincs sok minden, amin aggódni kellene, ugye?

Hát de ezek a vevők már csak olyanok, hogy állandóan csalinkáznak egyik üzletről a másikra, egyik webshopból a másikba, egyik szolgáltatótól a másikhoz, és mi hol az egyikek, hol a másikak vagyunk ebben a történetben.

Ha jól is megy az üzlet, mi aztán pontosan tudjuk, hogy jelentős erőfeszítéseink vannak az eredmények mögött, amiket átlátva azt is tudjuk, hogy elég, ha csak picit megbillen az egész, máris borul minden.

Ha meg nem is megy olyan jól az üzlet, ahogy azt vágynánk, akkor meg kapkodunk fűhöz-fához és próbálunk a kapkodásunkkal több hasznot, mint kárt okozni magunknak.

A reklámozás fontosságáról és szükségességéről kevés vállalkozásnak kell hosszasan magyarázni.

De a reklámozás rejtelmeiről és a hatékony reklámozás lényegéről már több a titkos, mint a publikus információ, főleg, hogy megjelentek az utóbbi évtizedben az algoritmus alapú, Mesterséges Intelligenciát használó, úgynevezett intelligens hirdetési rendszerek is. (AI= Mesterséges Értelem, MI=Mesterséges Intelligencia)

Most ezekről hoztunk neked titkos infókat, szám szerint hetet, hogy ne a saját zsebeden és a saját elvesztett ügyfeleiden keresztül tanuld meg azt, hogy az, amit úgy neveznek, hogy intelligens, az még egyáltalán nem biztos, hogy a te javaidat szolgálja hirdetőként!

7 drámai tény az algoritmusok által irányított hirdetésekről – hirdetőknek

1. tény – a hipermodern reklámozási lehetőségekhez külön és fejlett reklámstratégia kell

A mesterséges intelligenciát is alkalmazó Google Ads, Facebook és ehhez hasonló hirdetések működtetéséhez nemcsak magas szintű felhasználói felkészültség – sokszor még kódokban is kell turkálni ezek működtetéséhez –, de külön reklámstratégia is kell.

Megfelelő stratégiai nélkül az egész összeg kidobott pénz lesz, amit erre szánnál, mert az eredmény az konkrétan nulla lesz. A megfelelő stratégiához viszont a hirdetési rendszereknek és magának az online marketingnek az átfogó ismerete szükséges. Van ilyen ismereted? Nincs? Nem csodáljuk, ez külön szakma. (Ami persze bármikor kitanulható néhány hónap-év alatt…)

2. tény – Az intelligens hirdetésekhez biztosan szakember vagy ügynökség kell – és rengeteg pénz is.

Ha azt számolgattad, hogy havonta 10-20-30ezer forintból majd hirdetsz valamilyen algoritmus-alapú rendszerben, mint amilyen a Google vagy a Facebook (Instagram) rendszerei, akkor biztosan meg fogsz rökönyödni az online hirdetési rendszerekben kampányfelügyeletet vállaló szakemberek és ügynökségek árain. De olyan is van, aki visítva menekül az árak láttán.

A 10-20-30ezer forintos keret az intelligens hirdetések világában már sajnos a vicc kategóriába sorolódik, pedig hát mindannyian tudjuk, hogy egy jól elhelyezett 20ezer forintos hirdetés is rengeteg vevőt tud hozni! Miért tűnnek el ezek mégis? Miért botlunk már mindig algoritmusokba? Kinek jó ez? Biztos, hogy a hirdetőknek a legjobb? Kellemes időtöltést a megválaszolásukhoz…

3. tény – A kulcsszó alapú hirdetések sem veszik figyelembe a kulcsszavakat, amiket megadsz, figyelembe vesznek viszont más kulcsszavakat, amiket nem szeretnél figyelembe vetetni.

Legújabb hóbortja például a Google Ads-nek, hogy annyira intelligens akar lenni, hogy már szinte beleszólást sem enged a hirdetés lépésről-lépésre történő megalkotásába, csak bízd rá magad, majd ő mindent tud! Igen ám, de nem tud!
A minap egy 10 szavas kulcsszó csoportra indítottunk hirdetést egy ügyfélnél, és nagyon gyorsan be is indult a hirdetésmegjelenítés, körülbelül 180 MÁSIK, teljesen irreleváns szóra. Csak, hogy értsd: a kulcsszavak, amiket mi megadtunk, azok az oktatásról szóltak, amit meg a Google jó ötletnek talált, és azokra meg is jelenítette a hirdetést, azok mind az egészséggel kapcsolatos kifejezések voltak! A kettőnek köze sem volt egymáshoz. Még témában sem sikerült eltalálni a dolgot, pedig ugyebár az URL-t és a pontos tartalmat is ismerte, ahová a hirdetésből érkezőket toboroztuk. Tehát a nagyon jó, régen bevált megoldások is kezdenek elfajulni kezelhetetlen irányba, még akár a szakértők számára is izzasztó perceket okozva.

4. tény – Mire elindulnak és betanulnak a mesterséges intelligenciás hirdetések ahhoz hetek is kellhetnek.

Holnap kellene már ügyfél az algoritmus alapú hirdetésből? Mondj le róla, nem lesz!

Mire egy Mesterséges Intelligencia betanul – ha szerencsénk van, akkor jól –, az minimum napokig, de inkább hetekig tart. Az algoritmusok a FB hirdetéseknél például csak 8-10 nap után kezdenek el valóban bizalmat szavazni a hirdetésnek és végre terjeszteni a közösségi médiában, addig szinte csak teszt üzemmel mennek.
Mivel megtervezéséhez, beállításához, működtetéséhez magas szintű hozzáértés is kell, gyakorlatilag hetekig tart leegyeztetni a szakértővel, megbeszélni a teljes stratégiát, és aztán elindítani és várni az első eredményeket. Az első eredmények ráadásul további heteket váratnak magukra. Már hónapokról beszélünk, és közben nem két forintokról!
Ezzel az erővel már három megyei lapban jelenhetett volna meg hirdetésed és már harminc új ügyfeled lehetne. De akkor mire is van az internet? Hát, ha azt hisszük, hogy az algoritmusoknak kell átengednünk az uralmat, akkor nagyon rossz irányban keresgélünk, az biztos.

5. tény – Ezeket az intelligens hirdetéseket még konkrétan a hirdetők is csak nagy üggyel-bajjal találják meg.

Ez a rémálom a köbön, mikor elindítasz egy FB hirdetést, és nem látod úgy többé, ahogyan mondjuk a Facebookozó közönség látja. Nem látod a reakciókat, a hozzászólásokat, csak ha külön böngészőfülön tartod a teljes hirdetést (vagy ha posztot emelsz ki) a hirdetés teljes időtartama alatt. Ha véletlenül bezárod, keresheted megint napokig. Ez nonszensz. (Igen, vannak központi felületek, ahol 60 kattintás után elő is tudod csalni a hozzászólásokat például, de elég, ha valami rosszul töltődik be és nem tudsz rájuk válaszolni. Csodás.) Tényleg abba az irányba kell elmennie a világnak, hogy egyre nagyobb kontrollt élvez az algoritmus és egyre kevesebbet az ember? Szerintünk nem.

6. tény – A költségkeretek valahogy mindig kevésnek bizonyulnak a hatékony hirdetéshez.

Nem találkoztunk még olyan hirdetővel, aki egy-egy valóban utólagosan kifizetett hirdetési díj tranzakciója után ne gondolta volna túl magasnak az árat a megvalósult eredményekért. Igen, csodálatosan hangzik, hogy utólag, megjelenés vagy konkrét kattintás után kell fizetni, és hogy az algoritmusok baromi okosak és mindent tudnak az emberek helyett is. De a tények mindig azt mutatják, hogy átmenetileg lehet, hogy percekre vagy napokra okosabb volt az algoritmus, de hosszú távon mindig sokkal költségesebbek az ilyen hirdetések, mint ahogyan azt a hirdető tervezte, vagy mint amennyire azt finanszírozni tudná. Elméletileg egy hirdetésnek legalább nullszaldósnak kellene lennie, tehát legalább annyi ügyfelet kellene hoznia, hogy maga a hirdetés megtérüljön. Ez tényszerűen nem történik meg, miközben az árak képesek elszabadulni is hétről-hétre, hónapról-hónapra. És ha már itt tartunk:

7. tény – Ezek a legdinamikusabban dráguló hirdetések az egész hirdetői piacon.

10 évvel ezelőtt a Google Adwordsben egy ügyfél megszerzése 110 forintba került. Ma ugyanarra a témára és tesztüzem kedvéért ugyanarra a termékre kipróbálva – információs termék egyébként – 55ször drágább egy ugyanolyan ügyfél megszerzése. 110 forint helyett 6050 forint. A termék ugyanannyiba kerül, mint 10 éve, 7500 forintba… (Mielőtt még valaki azt gondolná, hogy „Hát de minden drágább lett”.)
És ez még egy legalább működő hirdetés az algoritmus-tudatipar berkeiben, mert már az is csodás hír, ha elérjük a vevőket! Mert a többség számára már ez is csak álom, hogy valóban hatékonyan tudjon hirdetni egy ilyen rendszerben. Mindezt mondjuk szakértőként.

Egyáltalán mi értelme?

Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán mi értelmük van ezeknek az algoritmus-vezérelt, hiperintelligens hirdetéseknek, ha eredményt csak nagyon drágán, megelégedettséget pedig összességében egyáltalán nem hoznak a hirdetők többsége számára?

Ezt minden hirdetőnek magának kell megválaszolnia, hogy számára mik az üzleti célok és milyen eredményeket tart megfelelőnek ezen célok mentén. Ehhez persze felkészült statisztikusnak is kellene lennie egy hirdetőnek, ami egy újabb szakma (egy külön tudományággal egyébként). Hirdetni akarunk, de tanuljunk ki rögtön két szakmát, csak hogy végre elérjük a potenciális ügyfeleket?

Mikor kezdett a hirdetési világ ennyire végtelenül bonyolulttá válni?  – Statisztikában és online marketingben is jártas szakértőként tesszük fel a költői kérdést, mert egy nem hozzáértő igazából már kérdezni sem tud.

Rengetegen vannak, akik egyszerűen nem akarnak új stratégiákat kidolgozni hónapokon keresztül, különféle szakértők bevonásával csakis azért, hogy aztán havonta százezreket költsenek kétséges eredményekkel az algoritmusok vezérelte hirdetésekre.

Nagyon sokan vannak, akik csak fel akarnak adni egy hirdetést és kész.

Ami aztán ott van, látható, követhető és nem kell külön tanfolyamot végezni egy esetleges utólagos szerkesztéshez vagy a megújításhoz, de pláne nem kell a menedzseléshez egy online marketing szakember, az adatok értelmezéséhez meg egy statisztikus.

Ha egyszerűen csak hirdetést akarsz feladni, akkor használd az AgenaJobs.com-ot hirdetésre!>>

Ha szeretsz algoritmusok útvesztőjében bogarászni, és egyébként ráérsz az eredményekre várni, akkor próbálkozz bátran a szuperintelligensnek mondott mesterséges értelem által vezérelt rendszerekben, jó kalandozást is kívánunk hozzá. Mi itt leszünk akkor is, ha amott már elfáradnál 😊.

AgenaJobs.com – csak hirdetés és más semmi>>