Blog

Álláskeresés csapdája: a pozitív gondolkodás

A pozitív gondolkodás csapdája álláskeresés közben

A sikeres embereknek, így a sikeres álláskeresőknek is az egyik fő ismérve az, hogy képesek a pozitív gondolkodásra, az örök pesszimizmus helyett.
Ugyanakkor a túlzásba vitt pozitív gondolkodás, a már-már fanatikusan pozitív szemlélet nemhogy nem teszi könnyebbé a siker elérését, de meg is nehezíti azt. 

Ugyanis letérít az útról, vagy ami még rosszabb, megállít az úton.

Abban biztosan egyetértünk, hogy nekünk magyarunknak meg kellett tanulnunk azt a fajta hurráoptimizmust, ami mondjuk az amerikaiak sajátja, és ebben az amerikai sikerírók, és az anno disszidált, de mára már hazatért, idegenbe szakadt hazánkfiai is segítettek. Azt mondják a sikeroktatók, hogy ha eltökéled maga amellett, hogy a világ összeesküdött MELLETTED, akkor az úgy is lesz. 
Tádám, máris kész a sikeres álláskeresés és az álomállás megtalálásának receptje: HIGGY, és megadatik. Illetve bocsánat, inkább így hangzik: KÉRD, és megadatik.
Amihez persze kell a hit is.

A pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy hiszünk akár olyasmiben is, amire esély sincs. Azt is jelenti, hogy mindenben, még a rossz dolgokban is meglátjuk a jót, és tanulunk belőlük.
Vígan viseljük akár a csapásokat is, mert minden tanulságul szolgál számunkra, és alázattal tűrjük a sors kihívásait, mert hisszük, hogy minden mögött ott lapul a jó.

Nos, ez nagyon aranyos és kellemes hozzáállás, ugyanakkor az hogyan fordulhat elő, hogy bevallottan pozitív gondolkodók is gondolkodás nélkül feljelentik a szomszédot, mert az éjszaka zenét mert hallgatni, vagy túl hangosan ugatott a kutyája?

Hogyan lehetséges az, hogy a pozitív gondolkodók bevágnak eléd a dugóban, és még ők vannak felháborodva, hogy vészfékezned kell?

Hogyan lehetséges az, hogy a pozitív gondolkodók szemináriumról-szemináriumra járva, ezoterikus bűvkörben élve várják a világvégét és képesek még hirdetni is?

Hogyan lehetséges az, hogy pozitív gondolkodók mocskolódó leveleket írnak azért, mert valaki megkérdőjelezi a pozitív gondolkodás hatalmát?

Drága barátom, vegyél nagy levegőt, mert most kimondom a tutit: 

a pozitív gondolkodás ereje hazugság. A pozitív gondolkodás ereje semmi.

Ami valóban hat, valóban értékes, valóban hatásos, az nem más, mint 

a POZITÍV CSELEKVÉS.

Tudod, miért nem ér semmit pusztán csak a gondolkodás? Mert az olyan, mintha álmodnál.
Ülj le egy csendes sarokba kényelmesen, lazulj el, és próbálj NEM gondolkodni.
Nem leszel rá képes, mert csak hosszú ideig tartó, nagyon pontosan kivitelezett mentális technikával lehet elérni azt, hogy egy-egy pillanatra eltűnjenek a gondolatok, és helyettük a valódi csend legyen a fejedben. 

A gondolatok jönnek, jönnek, áradnak, mozognak, örvénylenek a fejedben, és nem tudok őket kikapcsolni, csak a mélyálom fázis bizonyos részében – ugyanis gondolataink még álmunkban is vannak. Csakhogy mélyálomban meg nem tudsz magadról, úgyhogy a gondolatmentes időszakot nem tudod megfigyelni.

Ahogyan a gondolatokat nem tudod leállítani, úgy egyáltalán nem kunszt pozitívan gondolkodni, pozitív, kellemes gondolatokat előhívni. Ott zizegnek azok benned, csak észre kell venned.
Pozitívan gondolkodni bárki képes, még itt, a világelső-pesszimista Magyarországon is.
Amire kevesen képesek, az a pozitív cselekvés.

A pozitív cselekvés ismérvei:

 • Nem teszel olyat szándékosan, gonoszságból vagy bosszúból, ami másnak árt, vagy kárára van. Csak teszed a dolgod és kész. 
 • Nem teszel olyat szándékosan, ami károdra van. – Hohó, hát ez nem evidens mindenki számára? – kérdezhetnéd. Hát nem…
 • Olyan dolgokat teszel meg, amik hasznosak számodra és mások számára. A két dolog nem üti egymást, csak próbáld ki! Más megközelítésben: nem teszel rosszat sem magadnak, sem másoknak.

Mi köze ennek az álláskereséshez, az álomállás megtalálásához?

Ha maradsz a pozitív gondolkodás csapdájában, akkor az a helyzet fog előállni, hogy a kudarcaidból nem tanulsz, hanem kimondottan sikerként könyveled el azokat, amikor pedig sikerül valamilyen állást találnod, aminél interjúra is mehetsz és fel is akarnak venni, akkor igazából megelégszel azzal, amit kidob neked a “gép”.

Azok, akik olyan állást keresnek, amiben jól érzik magukat és kiteljesíthetik képességeiket, azok nemcsak gondolkodnak pozitívan, hanem úgy is cselekszenek.
Nem a gondolataid minősítenek, hanem a tetteid.
Hiába vagy gondolatban Teréz Anya, vagy Nelson Mandela, vagy Martin Luther King, vagy magad Buddha, ha a cselekedeteid rácáfolnak erre.

Ahhoz, hogy esélyed legyen valami igazán remek állásra, olyan munkahelyre, amiért minden reggel hálát adsz majd, ahhoz olyan előjelű dolgokat kell TENNED, amikről eddig azt gondoltad, hogy nem fontosak.

Neked jó emberré kell válnod, a legjobbá, aki csak lehetsz.

Csak cselekedj úgy, hogy neked jó legyen, és másoknak se legyen rossz. Ennyi a titok.

A pozitív gondolkodás csapdái álláskeresés közben – avagy az önáltatás művészete:

 • Igaz, hogy megint elutasítottak, de ebből is tanultam.
 • Igaz, hogy válaszra sem méltattak, de hát biztosan sok a dolguk.
 • Igaz, hogy azt mondták, hogy betöltötték előttem az állást, de még mindig fenn van az álláshirdetés, biztosan csak elfelejtették levenni szegények, mert sok a dolguk.
 • Igaz, hogy messze nem annyi fizetést ígérnek, mint számítottam, de legalább lesz munkám.
 • Igaz, hogy nem alkalmazott leszek, hanem alvállalkozó, de legalább lesz munkám.
 • Igaz, hogy egészen más munkakörbe tesznek, de legalább lesz munkám, és ha már betettem a lábam, majdcsak lesz valahogy.

A pozitív gondolkodás csapdáját onnan ismerheted fel, hogy magyarázol magadnak, és racionalizálsz: ez azért jó nekem, mert… hiába, hogy első ránézésre rossz…

A pozitív cselekvés példái – avagy állj ki magadért!

 • Elutasítottak, vagy nem reagáltak a jelentkezésedre? Vérmérsékletednek megfelelően írj nekik levelet, vagy hívd fel őket, és közöld velük, hogy tudomásul vetted, hogy nem kellesz, de a jövőben talán odafigyelhetnének arra, hogy értesítést küldjenek, elutasítás esetén pedig korrekt indoklást. (Ezekből ugyanis rengeteget lehet tanulni.)
 • Kevesebb a pénz, mint amire számítottál? – Azonnal készíts családi költségvetést, hogy kiszámold, hosszú távon elég lesz-e az a fizetés, amit nyújtanak, belekalkulálva a költségvetésbe a munkába járás költségét is (ruha, utazás, étel-ital, stb.). Közöld a munkáltatóval, hogy mi az a minimum összeg, amire szükséged van, és mi az a minimum juttatás, amit elvársz, máskülönben biztosan rosszul jársz azzal a munkával. Bár nem elsősorban a pénz a motiváló az igazán jó munkahelyeken, hanem sok minden más, de ha a minimum alatt tengődsz, az megmérgezi a munkamorálodat, és az senkinek nem lesz jó! (Lásd: ne tegyél rosszat se magaddal, se másokkal!)
 • Kiderül, hogy csak alvállalkozóként alkalmaznának? – Ez remek megoldás azoknak, akiknek már van cégük vagy vállalkozásuk, de borzasztóan veszélyes azoknak, akik számára ez járatlan terület. Az alvállalkozósdinak rejtett költségei lehetnek, és nagy bajba kerülhetsz, ha elküldenek.
  Ha nincs céged vagy vállalkozásod, amely számlázni tud, akkor az ilyen ajánlat elől le kell lépned. (Lásd: ne tegyél rosszat magadnak!)
 • Kiderül, hogy más munkakörbe szántak, mint amire pályáztál? – Kérdd, hogy alaposan tájékoztassanak a két pozíció közti különbségről, és kérj 1-2 nap gondolkodási időt, hogy a lehető legjobban dönthess. Ha azonnal mindenre rábólintasz, ezt fogják alapvetésnek venni tőled. Ha jól adtad el magad, akkor te diktálsz, és mivel te a pozitív cselekvés híve vagy, abban bízhatnak, hogy amikor te diktálsz, az mindkét félnek jó lesz.

Itt tudsz állást keresni>>