Blog

Álomállás, célkitűzés

Álomállást nekem? Képtelenség! Avagy a helyes célkitűzés titkai

A magyar emberek – tisztelet a kivételnek – üvegplafon alatt élnek. Olyan korlátokat képzelnek maguk fölé, amik biztosan nem léteznek. Megnyugtatják magukat azzal, hogy jó nekik a langyos pocsolyában dagonyázás is, mert az igazi sikereket másoknak tartogatják, nekik nincsenek lehetőségeik, annál inkább tele vannak korlátokkal…

Nos, magadra ismertél legalább egy kicsit?

Az üvegplafon jelenség mindenki életében létezik, csak nem mindegy, hogy az hova van képzelve, és konkrétan miben akadályoz meg!

1.) Nekem sosem sikerül semmi, rossz helyre születtem…

2.) Mások sokkal szerencsésebbek nálam az álláskeresésben…

3.) A végzettségem semmire nem jó…

4.) Nincs meg a nyelvvizsgám (vagy: nincs meg az n+1-edik nyelvvizsgám), ezért semmi esélyem…

5.) Olyan munka, amire én vágyom, lehet, hogy nem is létezik… (pl. otthonról végezhető formában)

6.) A szakértelmem és a fizetésem sosem lesz összhangban egymással…

7.) A munkáltatók csak kihasználnak…

Semmi gond az üvegplafonunkkal akkor, amikor nem az életünket – hogy úgy ne mondjam, a SORSUNKAT – befolyásoló dolgokról van szó, hanem például arról, hogy képesek vagyunk-e finom csokis muffint sütni, avagy sem. Vagy képesek vagyunk-e a kocsink fogyasztását 7.2 liter helyett 7 literre letornászni…
Ezek is izgalmas kérdések, de nem múlik rajta a jövőnk.

Az az üvegplafon viszont, ami az életcéljainkat érinti, óriási kárt tud okozni.
Elvégre, ha plafont emelsz magad fölé, akkor, ha túl magasra ugrasz, bevered a fejed és nagyon gyorsan megtanulod, hogy ne ugrálj, elégedj meg azzal, amit a “gép” alapból “kidobott”. 

Meg vagy elégedve azzal, amit a csillagok írtak elő neked?

Meg vagy elégedve azzal, amit a korlátaid szabnak meg számodra?

Elég neked az a munkahely, ami a legkisebb erőkifejtéssel és energiabefektetéssel elérhető számodra?
Akkor ne olvass tovább, mert még a végén túlságosan felzaklatlak 😉

Szóval az van, hogy akár tetszik, akár nem, az álommunkahely mindenkinek jár.
Az a NORMÁLIS, ha olyan munkád és munkahelyed van, amiről mindig is álmodtál.
Az NEM NORMÁLIS, hogy szenvedsz, kínlódsz a munkádban, vagy épp nincs munkád.

Szerinted, ha ledobok Magyarország közepén két álláskeresőt, akkor ki fogja előbb megtalálni álmai állását?

1.) Az, akinek vérmes vágyai és konkrét elképzelései vannak arról, hogy milyen számára az álomállás, 

vagy

2.) Az, akinek minden mindegy, csak valami munka legyen, mert kell a pénz…

Szerinted ki fogja jobban érezni magát a munkájában, ki fog reggelente szinte kipattanni az ágyból, alig várva, hogy végre dolgozni kezdhessen? 

Az 1.)-es, vagy a 2.)-es? 

Szerinted melyikre kellene hasonlítanod ahhoz, hogy elérhetővé váljon számodra az álomállás?
Melyik akarsz lenni?
A Vérmes Vágyakozó, vagy a Minden Mindegy?

A tuti tipp

Számtalan célkitűzési trükk létezik (ezen sorok írója írt is erről könyvet). Harminc tuti tippet biztosan össze lehet dobni itt gyorsan, hogy aztán szemezgess belőle. De többezer valódi ember tapasztalataira alapozva a sok-sok tipp mezőnyéből kiemelkedik az egyetlen tuti tipp a célkitűzésben, ami garantáltan és atombiztosan működik.
Ez az egyetlen tuti tipp pedig nem más, mint a “merj nagyot álmodni!”.

Amikor nagyot álmodsz, ne gondolj arra, hogy mit fog szólni az anyósod vagy a sógorod, vagy a szomszédod, ha megtudja, hogy mik a munkával kapcsolatos vágyaid, hanem kizárólag arra gondolj, hogy mi a legvérmesebb vágyad!

Gyakorlati feladat az álmodozáshoz!

Reggel fél órával előrébb állítsd az ébresztőt, este pedig fél órával később feküdj le, és a felszabaduló 30-30 perceidben feküdj be az ágyba (vagy maradj fekve reggel), és álmodozz!
Képzeld el magad álmaid munkahelyén: ahol mindenki kedves, ahol a főnököd egy földreszállt angyal, ahol mindig megdicsérnek, és ha hibázol, azt bátran beismerheted, mert senki nem fog kerékbe törni miatta.

Ahova öröm bejárni, ahol pont annyira kihívásokkal teli a munka, amit pont élvezni tudsz, ahol a munkaidő úgy elröppen, mintha csak egy pillanat lenne, ahol mindig kifizetik a túlórát, és prémiummal jutalmazzák a szorgalmi feladatokat, és ahol minden fizetéskor boldogan csettintesz egyet, az összeg láttán. Az álommunkahelyet nem rengetik meg válságok, nem bocsájtják el munkavállalóikat, ha egy hónapra le kell állniuk, és hasonló, modernkori válságálló tényezőket is ábrándozhatsz magadnak.

Ez a módszer olyannyira jól működik, hogy amikor meg fog valósulni, szinte beleszédülsz az élménybe, mert azt fogod gondolni, hogy “Uramisten, most álmodom???”. De akkor már nem álmodsz, hanem éppen átéled a valóságot!

Vannak, akik számára ez a feladat nagyon nehéz, mert az üvegplafonjuk, a láthatatlan belső korlátjaik olyannyira beszorították már őket a sarokba, hogy szinte álmodozni is képtelenek. Szerintem Te nem tartozol közéjük, mert máskülönben nem olvasnád pont ezt, pont most :).

Menni fog, csak gyakorold, ha eleinte döcög is az álmodozás, ne aggódj, csak csináld!
A végén úgy belejössz, hogy még az illatokat is fogod érezni, és a hangokat tisztán fogod hallani!

Plusz még 3 a legjobb célkitűzés tippekből, hogy megtaláld álmaid állását

1.) Ne szabj határidőt! – Sokan esnek abba a hibába, hogy olyan céloknak szabnak határidőt, amelynek a kifutására nincs is ráhatásuk. Csak olyan dolgoknak adj meg határidőt, amire befolyással is tudsz lenni – például részcéloknak, a konkrét általad elvégzendő feladatoknak –, máskülönben ott állsz majd a rengeteg lejárt határidő között, és egyre rosszabbul fogod magad érezni.

2.) Legyél ISZONYATOSAN eltökélt és elkötelezett a célod iránt! – Személyiségtípusonként változó ez természetesen, de nagyon sokak problémája az, hogy “mi lesz, ha rosszul döntök?”. “Mi lesz, ha tévedek?” Megmondjam, mi lesz? Semmi! Korrigálsz és kész, aztán mész tovább. A lényeg, hogy iszonyatosan eltökélt legyél, hogy a végcélodat el AKAROD érni. Nemcsak szeretnéd, hanem AKAROD!

3.) Kerüld el a károgókat, DE hallgasd meg a nálad tapasztaltabbakat! – Az álláskeresés és a karrier olyan téma, amelyben szinte mindenkinek van tapasztalata, csak nem mindegy, hogy kinek milyen! Biztosan lesznek körülötted károgók, akik szerint minden energiabefektetésért kár: szerintük nagyon rossz a helyzet a munkaerőpiacon, értelmetlen bármire is vágyni, meg kell becsülni és el kell fogadni minden adandó munkát, és hasonló kellemes kilátások…
De lesznek olyanok is körülötted, akik nem kárognak, hanem például konkrét veszélyekre hívják fel a figyelmedet, mert ők már végigjárták az utat előtted, és kézzel fogható gyakorlati tapasztalataik vannak. Ezt a két csoportot különítsd el egymástól – titokban adj hálát az égieknek, hogy ha nincsenek károgóid –, és figyelj csakis a tapasztaltakra! Az ő szavaik sokat segíthetnek, hogy felismerd a rázós szituációkat, vagy például a kizsákmányolásra hajlamos munkáltatókat (sajnos vannak ilyenek – ja, merthogy azt még nem mondtam, hogy az álommunkahelybe nem minden munkahely tartozik ám bele! De gondolom, ezt tudtad :))

Ugye, hogy nem is olyan nehéz? 

A legjobb módszerekben az a legjobb, hogy annyira egyszerűek, hogy kiverik a szemünket, de nem vesszük észre őket. Amikor pedig rájuk csodálkozunk, azt kérdezzük magunktól: jé, miért nem csináltam ezt már eddig is???

Álmodozz! Gyerekkorodban minden szabad pillanatodat álmodozással töltötted, és akkor még nem ismertél lehetetlent. Hozd vissza az elveszett gyerekkort, mert a lehetetlen most sem létezik!

Itt böngészhetsz az állások között>>