Blog

Három film, amit minden hirdetőnek látnia kellene

Három film, amit minden hirdetőnek látnia kellene

A fogyasztói szokások olyan drasztikusan változtak meg az elmúlt két évtizedben, hogy még szakemberek is kapkodják a fejüket, és jelenleg is a feltárás zajlik, hogy mi is történik igazából az emberi pszichében, és ez milyen hatással van a következő 10-15-50 év társadalmára. Ez nem a szokásos „bezzeg a mi időnkben” jellegű aggodalom az érettebb generációk részéről a fiatalok felé tekintve. Ez olyan változás a társadalomban, amire sosem volt példa. És ami ezt irányítja… Az már a sci-fi kategória.

Érdemes megnézni a következő filmeket, ha szoktál hirdetni, vagy szeretnél hirdetni:

The Social Dilemma (Netflix) – Ez a dokumentumfilm arról szól, hogy milyen emberi léptékkel felfoghatatlan mértékben hatnak ránk az algoritmusok, csak és kizárólag azért, hogy vásároljunk, de leginkább függővé váljunk a Facebook és hasonló platformoktól. Hogy miért? Azért, hogy ezek a platformok aztán bevonzhassák a hirdetőket (bennünket is) és több pénzt csikarhassanak ki belőlük. Az sem mellékes, hogy a közösségi oldalakon eltöltött felhasználói idő növeli a részvények árát is, tehát nemcsak azonnali bevételt, hanem egyéb más előnyöket is hajt ezeknek a cégeknek az, ha ott lebzselnek a felhasználók egész nap. Hirdetőként megfordulhat a fejünkben az, hogy jó lenne ezt a rengeteg technológiai újítást, meg az algoritmusokat a saját érdekünkben bevetnünk, csakhogy kiderül a dokumentumfilmből, hogy ez az egész már emberi beavatkozás nélkül fejlődik évek óta a mesterséges intelligencia „jóvoltából”, és ez nem olyan dolog, amit egy hirdető kihasználhat, mert igazából ez teljesen nélkülözi már az emberi etikát. Olyan, mintha pszichopata irányítaná a világot, hiszen az is: a mesterséges intelligencia ugyanis pszichopata.

Továbbá a léptéke – mivel ez több milliárd embert érint nap, mint nap a Föld bolygón – felfoghatatlan számunkra. El tudod képzelni, hogyan néz ki kétmilliárd forint? Nem? És azt el tudod képzelni, mekkora tömeget alkot 2-3 milliárd ember? Ez számunkra már a felfoghatatlan kategória. Itt az ember már csak áldozat. Akkor is, ha hirdető, akkor is, ha hirdetnek neki. És hát lássuk be, ha hirdetünk is ilyen helyeken, közben nekünk is hirdetnek és a foglyai is vagyunk ennek az egésznek, ráadásul mi két oldalról is: ki is akarjuk használni a lehetőséget, és közben tűrjük, hogy a lehetőség kihasználjon bennünket.

Brexit: The Uncivil War (HBO GO) – A Britek Európai Unióból való kilépésének marketinges szempontból elmesélt története, aminek a fókuszcsoportos felmérésektől kezdve, a végtelenül leegyszerűsített mondanivalón át, a mikrotargeting (lásd kapcsolódását a The Social Dilemma dokumentumfilmmel) elképesztő hatásáig mindent feltár arról, hogyan lehet hülyeségre rávenni embermilliókat. Közben kontrollcsoportnak ott van a vesztes fél, akik a hagyományos politikai kommunikációt és marketinget folytatták – így csodás betekintést kapunk a korábbi és jelenlegi politikai marketing helyzetbe is egyszerre. A Britek azóta már hivatalosan sem tagjai az Európai Uniónak, és azok a társadalmi, politikai és pénzügyi vergődések, ami már az átmenetet is jellemezte, hát elhiheted, hogy nem az a kategória, amit kitesznek a kirakatba. Nyilván egy ekkora és ilyen erős ipari országnak, mint Nagy Britannia, látszólag nincs szüksége az EU-ra, de sokat elmond a tény, hogy a jelenlegi Brit miniszterelnök apja állampolgárságért folyamodott Franciaországban, a Skótok pedig a Brit birodalomból való kilépésüket és azonnali Unióba való újrafelvételüket fontolgatják. Mindez köszönhető egy tökéletesen felépített modern, algoritmusok által támogatott marketingkampánynak, amit ez a film tökéletesen, részletekbe menően megmutat. Ha úgy tetszik, minden marketinget művelőnek kötelező feladat lenne ezt a filmet ismernie (én már nyolcszor láttam).

Álhíres (HBO GO) – A megnézendők legfrissebbike nemrégiben debütált. Ez szintén dokumentumfilm, és az a kiindulási alapja, hogy három teljesen ismeretlen embert megpróbálnak felfuttatni az Instagramon, és rávilágítani arra, hogy milyen is valójában az influenszerek élete, és mit hazudnak napi szinten. Eldobod az agyad tőle, és biztosan másképp fogsz tekinteni mind az Instagramra, mind az influenszerekre… Hirdetőként ad egyfajta olyan valóságérzékelést ez a dokumentumfilm, amire igazából minden cégnek szüksége lenne. Nézd meg, legjobb, ha ezzel kezded – a másik kettő is sokkolni fog, de sorrendben ez most a legaktuálisabb.

Ez most komoly, hogy hirdetőként filmeket kell néznem? – kérdezheted.

Nem kell nézni 😊. Semmit sem kell! De ahhoz, hogy tisztában legyél azzal, milyen világban akarsz hatékonyan hirdetni, ahhoz ilyen széles körből merített információkra is szükséged van, amiket én elmesélhetnék napok alatt, csak ezek annyira durva információk lesznek számodra így egyben, hogy nekem ezeket el sem hinnéd… Nézd meg, okulj! (Közben jegyzetelhetsz is.)

Nálunk nincsenek algoritmusok. Ezért alig-alig rúgunk labdába a közösségi oldalak hirdetési lehetőségei mellett, mi mégis ez mellett tettük le a voksunkat, mert ez így etikus, folytatólagos, tartós és ami a fő: EMBERI.

Nálunk itt tudsz hirdetni>>