Blog

Álláskeresési trendek 2021 április

Melyek voltak a legkeresettebb állások 2021 áprilisában?

A koronavírus az életünk minden területére belopakodott, így az álláskeresők érdeklődését is jócskán felülírta. Míg 2019-ben a legtöbben otthoni munkát kerestek, 2020-tól, a járványnak „köszönhetően” az ilyen jellegű igények teljesen eltűntek, és a helyükbe lépett valami más. Már hetek óta figyeljük az álláspiaci trendeket, és végeztünk egy kis kutatást az éppen aktuális folyamatokról, az internetes keresési szokásokat alapul véve.

Kik keresnek leginkább?

A keresésekből – és a kutatásból – kiderül, hogy leginkább (legtöbbet) azok keresgélnek állást, munkát, vagy éppen szigorúan nem körülírható karrierlehetőséget, akiket pont, hogy nem keresnek…

 • Általában nem célpontjai fejvadászoknak a munkaerőpiacon kimagasló tapasztalatokkal vagy korábbi eredményekkel nem rendelkezők, és azok sem, akik nem nevesíthetők;
 • továbbá a munkaközvetítők sem kopogtatnak közvetlenül a potenciális jelölt ajtaján még akkor sem, ha az illetőnek megfelelő a tapasztalata és/vagy a végzettsége, mert náluk is az jellemző, hogy inkább őket keresik a munkavállalók;
 • de megjelenik egy olyan vonulat is, hogy azokra az állásokra keresnek leginkább a felhasználók, amikhez különösebb képzettség nem szükséges, szükséges hozzá viszont rátermettség, kitartás, fizikai erő, mentális felkészültség.
 • Továbbá még az is lényeges, hogy a képzettséget nem igénylő munkákra általában nem pazarolnak hirdetési keretet a cégek, hanem ezeket saját weboldalukon és a kapcsolati hálót igénybe véve toboroznak munkaerőt, így természetesen a munkavállalóknak kell ezeket célzottan keresgélniük

Mihez képest? Álláskeresési összehasonlítás 2018-2021

Ahhoz, hogy kirajzolódjon a 2020-2021-es trendvonal lényege, továbbá, hogy megértsük a 2021. áprilisi adatok fő üzenetét, ismernünk kell a korábbi eredményeket is. Mivel a 2020-as év sok tekintetben fordulópont volt a világ életében, hogy lássuk a változás mibenlétét, érdemes megnéznünk, hogy az előtte való két évben hogyan alakultak az állást, munkahelyet keresők igényei:

2018-ban az otthoni munka, a részmunkaidős állások vitték a prímet, karrier szempontból pedig az Egis, a Deloitte és a Vodafone voltak dobogósok a felhasználók által indított keresésekben. 2018-ban a munka törvénykönyvével kapcsolatos változások okán is sok keresés indult, emlékezzünk csak a „rabszolgatörvény” néven elhíresült Mt. módosításra.

2019-ben a legtöbb keresést az otthoni munkák, az alkalmi munkák, a magyar honvédségnél adódó álláslehetőségek adták, konkrét karrier szempontjából pedig az NKM, a BKV, a Bonafarm és a CIB karrierekkel kapcsolatos keresései voltak kiugróak.

Ezekhez képest 2020-ban már nagy változások voltak az álláskeresésekben:

 • Megjelentek a sofőr állásra vonatkozó keresések, és nagyon gyorsan lehagytak minden mást.
 • Ezek mellett a személy és vagyonőr állással kapcsolatban kerestek legtöbben.
 • Harmadik helyre pedig a diákmunka jött fel, és ez olyan erőteljesen haladt előre, hogy 2021 áprilisára már dominanciát is szerzett a keresésekben.
 • Cégek tekintetében az Audi, a Deichmann és a Borsodchem versenyeztek fej-fej mellett a munkavállalók kegyeiért, de a Wellis és az Ikea is ostromolták a dobogót.

2021 áprilisában a legtöbbet keresett állások, munkák

 • Diákmunka – Jól érzékelhetően átrendeződött a fiatalok gondolkodásmódja, miközben megtapasztalták, hogy milyen kiszabadulni, megszabadulni az iskolai keretek béklyójából, és közben ezáltal esetlegesen némi talajvesztést is megélni. A diákmunkával kapcsolatos keresési trendek arra utalnak, hogy a fiatalok az átmeneti bizonytalanság után megtalálják a jövőbe mutató utat, méghozzá a munkalehetőségek keresésével, és ami a fő: egyidejűleg gondolkodnak tanulásban és munkában.
 • Sofőr állás – az idei folyamatos trendfigyelések kapcsán olykor már megfogalmazódott bennünk a kérdés, hogy „Tényleg már mindenki sofőr akar lenni?”, és bár többen akarnak diákmunkát, de a sofőr állásokra mutatkozó igény fej-fej mellett haladnak a diákok törekvéseivel.
 • Személy- és vagyonőr állás – bár a személy- és vagyonőr munka képzettséghez, sőt, bizonyos esetekben engedélyhez is kötött, és az iparág is meglehetősen egyéni keretekkel működik, sokan keresik a lehetőségeket ebben a szakmában.
 • Óvodai dajka – ez a meglepetés adat az elemzésünkben: meglepően sokan keresik most már ezt a munkakört, viszont az is látszik, hogy ez az álláskeresések listájában az első olyan keresési kifejezés, ami kifejezetten női munkát takar a hétköznapokban. És a következő is arra utal, hogy ahogy a diákmunkánál valószínűleg gondolkodásmód váltás zajlott, úgy a nőknél is történik hasonló:
 • Konyhai kisegítő állás – megjelent a legkeresettebb állások között a konyhai kisegítő munkakör. Ez egyben szomorú látleletet is ad.

Ezek összességében arra utalnak, hogy menekülőutakat keresnek nagy számban azok, akiket úgy érintettek meg nagy erőkkel a koronavírussal kapcsolatos lezárások és elbocsájtási hullámok, hogy biztosan nem karrierben gondolkodnak most, hanem túlélésben.

A legkeresettebb cégek most az Aldi, a Lidl és a Spar, és ezek karrierlehetőségei. Itt is jól látszik, hogy szemléletváltás történt: ezek az üzletek a legszigorúbb lezárások idején is nyitva tarthattak, és ebből vélhetően arra következtetnek a munkavállalók, hogy bármi is vár még ránk, élelmiszerre, ételre biztosan szüksége lesz a társadalomnak.

Ahogy olcsó munkaerőre a diákmunkások révén, sofőrökre, személy- és vagyonőrökre, óvodai dajkákra és konyhai kisegítőkre is.

A módszertanról:

A kutatáshoz a Google Trends, a Google Ads kulcsszókutató eszközeit alkalmaztuk, majd az Ubersuggest és a SimilarWeb rendszerek kulcsszó és forgalomelemző részeivel ellenőriztük vissza a kapott adatokat. Az elemzésünk nem statisztikai mintavételezéssel készült.

VR