Hirdetés fogalmak, definíciók, mini-wiki

Hirdetés fogalmak, definíciók, mini-wiki

Hirdetés

A hirdetés a marketing eszköze, a reklámtevékenység egy meghatározott formája. A hirdetés legfőbb célja az, hogy közvetlenül elérje a hirdetés közönségét. A hirdetés szólhat ingyenes dolgokról, olcsó, közepesen drága, de akár luxus termékekről is. A hirdetés összeköti a marketing tevékenységet az értékesítés tevékenységével, a hirdetés képez kapcsot a két fontos szakterület között. Nem kötelező hirdetni, de ha már hirdetünk, akkor szinte kötelező jól is csinálni. Ugyanis a hirdetés révén a célközönségben egy kép alakul ki a hirdetőről. A hirdetés egyben tehát kommunikációs eszköz is, amit lehet jól és rosszul is csinálni. A hirdetők szeretnék röviden és frappánsan elintézni a hirdetéseket, de mivel a hirdetés ágyaz meg az értékesítésnek, ezért azt el kell fogadni, hogy minél céltudatosabb és részletesebb egy hirdetés, minél inkább szól a célközönséghez, annál hatékonyabb lesz. Ezt röviden és frappánsabb egyre nehezebb elérni. Cikkünk erről a témáról:

Hirdetés feladás

Hirdetés feladásnak nevezzük azt a procedúrát, vagy más néven műveletet, amikor a hirdetés a hirdető által feltöltésre, vagy beállításra kerül, majd a folyamat végén a hirdetés megjelenik a hirdető platformon. Hirdetés feladás folyamata az, amikor a hirdető a hirdetni kívánt terméket/árut/tárgyat/ingatlant/autót/szolgáltatást/álláshirdetést feltölti és publikálja az adott hirdetési rendszerben. Online hirdetéseknél általában előre megadott mezőket kell kitölteni, ahol még képet is lehet feltölteni. Nyomtatott hirdetéseknél pedig egy hosszadalmasabb egyeztetési procedúra előzi meg a hirdetés feladást és ezeknél kalkulálni kell a lapzártával is.

Hirdetéskezelő

Hirdetéskezelő néven lehet említeni minden olyan adminisztrációs felületet, amin a hirdetéseket fel lehet vinni, módosításokat lehet rajtuk eszközölni, vagy akár törölni is lehet a hirdetést. Vannak rendkívül bonyolult hirdetéskezelők – pl.  FB és a Google hirdetői rendszere –, de vannak egészen könnyűek és letisztultak is. Ízlések és pofonok persze különböznek, de mindenki megtalálhatja a maga számára leginkább megfelelőt. Mindenekelőtt persze azt kell figyelembe venni, hogy a hirdetés céljának kell teljesülnie, és nem a hirdető kényelmének!

Online hirdetés

Online hirdetésnek nevezünk minden olyan hirdetés, amelyik valamilyen online felületen jelenik meg. Online felületek mindenképp internettel összekötött platformok lehetnek csak, hiszen ha ez nem teljesül, akkor máris offline hirdetésnek nevezhetnénk őket. Az online hirdetések óriási előnye, hogy mérhetőek az eredményeik, rengeteg mérőszámot figyelembe lehet venni, így a hirdetés hatékonyságát sem kell többé a véletlenre bízni. A leggyakrabban figyelt mérőszámok: elérések/megjelenítések, kattintások, oldalon eltöltött idő (olvasási idő), konverziók. Az online hirdetés az online marketing egy fontos alterületévé vált, a különböző rendszerek és a hirdetők céljainak való megfelelőség nagy szakértelmet kíván napjainkban.

Álláshirdetés

Az álláshirdetés a hirdetések azon részhalmaza, amikor a vállalkozások, cégek, szervezetek nem az ügyfeleiket, hanem kifejezetten jövendőbeli munkavállalóikat szeretnék megtalálni a hirdetés révén. Az álláshirdetések toborzó hirdetések, általában két fő gondolatmenet mentén vannak tálalva:
1.) Amit nyújtunk (fizetés, juttatások, munkakör meghatározása, stb.),
2.) és amit elvárunk (tapasztalat, végzettség, lojalitás, képességek, stb.). Az álláshirdetés – bár viccesen hangzik –, de sokkal inkább hasonlít társkeresésre, mint klasszikus reklámra. Az álláshirdetést feladó cég szeretné megtalálni álmai munkavállalóját, akivel aztán hosszú, boldog, gyümölcsöző kapcsolatot alakíthatnak ki. A munkavállalók általában ugyanilyen motivációval keresgélnek az álláshirdetések között, bízva abban, hogy az adott munkahelyen és pozícióban kiteljesíthetik képességeiket és közben még jól meg is fizetik őket. Egy jó álláshirdetés főnyeremény mindkét fél számára. Az álláshirdetéseknél fokozottan igaz, hogy összecsapva, egy mondattal elintézve, apróhirdetés módon ezt nem szabad csinálni. Meg kell adni a módját, és minden lehetséges információt a potenciális jelöltek elé kell tárni már a hirdetésben, ezzel ugyanis bár leszűrődik egy csomó ember, de épp ez a cél: a tökéletes és ideális jelölt megtalálása. Egy jó álláshirdetés drasztikusan lerövidíti a kiválasztás és a munkába állás idejét és ez által csökkenti is a költségeket.
Az álláshirdetéseknél tipikus kérdés, hogy megjelenítsük-e az ajánlott bért: tapasztalataink szerint mindenképp érdemes!

Önéletrajz

Az önéletrajz egy áttekintés a szakmai pályafutásunkról, az iskoláinkról és a karrierünkről. Általában akkor van rá konkrétan szükségünk, amikor új állást/pozíciót szeretnénk magunknak munkavállalóként, de ez nem törvényszerű. A véletlenre semmit nem bízók rendszeresen frissítgetik maguknak az önéletrajzukat, még akkor is, ha eszük ágában sincs más munkakörbe kerülni: akár vállalkozók is gondozhatják a saját önéletrajzukat az új tapasztalataikkal, új végzettségeikkel, díjakkal, elismerésekkel.

A köznyelvben az önéletrajz és a CV fogalmai összemosódtak – CV=Curriculum Vitae ­–, de a kettő nem teljesen ugyanaz, még ha az önéletrajz is lehet akár CV jellegű, vagy bizonyos részeinél tartalmazhat CV elemeket. A CV általában felsorolás jellegű – végzettségekről, korábbi pozíciókról, publikációkról, díjakról, stb. –, míg az önéletrajz gyakorlatilag a munkavállaló ön-értékesítésének legfőbb eszköze, ennélfogva jóval több, mint felsorolás!

Mi itt az AgenaJobs-on a köznyelvi értelemben vegyesen használjuk az önéletrajz és CV fogalmát, mert a nálunk létrehozható Önéletrajzok is vegyesen funkcionálnak. A leírásban eladhatod magad, de a felsorolásokban ott lehetnek szépen sorban a tanulmányaid, korábbi munkahelyeid, tapasztalataid, elismeréseid, okleveleid, és minden, ami az adott pozícióhoz fontos. Mi tehát a hibrid megoldásban hiszünk, mert ez hatékony. El is mondhatod magadról azt amit szeretnél, de a száraz tények is ott lehetnek felsorolás szerűen, ahogy azt mondjuk egy rutinos HR-es egy pillantással látni szeretné.

Hirdető oldalak

Hirdető oldalaknak nevezzük azokat a honlapokat és weboldalakat, ahol hirdetéseket lehet kihelyezni. Sok féle hirdető oldal létezik, méltán közkedveltek, hiszen nagy a látogatottságuk, könnyű elérni velük a célközönséget, a hirdetés pedig sokszor töredékébe kerül egy helyi hirdető újságban történő apróhirdetés árának. A hirdető oldalakon történő hirdetés időtállóságot, stabilitást és bizalmat sugároz.

Apróhirdetés

Az apróhirdetés a reklámozás régi, de hatékony formája, mely az internet előtti időkben szinte csak nyomtatott lapokban jelent meg, hiszen ezekben működik a legjobban. Ma már bárhol a neten láthatunk és találhatunk apróhirdetéseket.

Ingyenes apróhirdetés

Apróhirdetés ingyen? Hirdetés feladás ingyen, az ingatlanok, a munka, a jármű, az antik, az állat, az agrár, az ingyen elvihető, a szolgáltatások, az oktatás, a bazár jellegű termékek és a játékok világából. Ingyenes apróhirdetéssel általában a megunt, kinőtt, nem használt, esetleg hagyatékból maradt, kis értékű dolgoktól szeretnénk megszabadulni, és azért keresünk ingyenes apróhirdetési lehetőségeket, hogy ne kelljen fizetnünk azért, hogy a számunkra értéktelen, gyakorlatilag pénzben értéket alig képviselő dolgoktól megszabaduljunk. Ha a hirdetés mindenképp pénzbe kerül, az nagyban rontja annak lehetőségét, hogy ingyen tudjuk odaadni a dolgokat azoknak, akiknek szükségük van rá. Apróhirdetés ingyen sok helyen elérhető, bár hatékonyságuk kérdőjeles, hiszen rengeteg ingyenes apróhirdetés között kell versengenünk a figyelemért. Az ingyenes apróhirdetés piacon ma már a FB Marketplace és a FB adok-veszek csoportok uralnak szinte mindent.

Jófogás ingyen elvihető

A méltán közkedvelt Jófogás ingyen elvihető termékekről szóló külön szekciója, melyekben a bútoroktól kezdve, a szekrényeken át a kanapéig bármi megtalálható.

Ingyen elvihető kiskutya

Ki ne vágyna egy ingyen elvihető kiskutyára? Az ingyen elvihető kiskutyák cukik, szeretni valóak, hűségesek és évtizedekig a társaink lehetnek. Válassz ingyen elvihető kiskutyát, ne fizess érte! Az ingyen elvihető kiskutyáknál ugyanakkor oda kell figyelni arra, hogy bár a kutyáért tényleg nem kell fizetni – például örökbe fogadásnál –, de kötelezhetnek az oltások és a féregtelenítés megtérítésére, illetve csak akkor vihető el a kutyus, ha például garantálod, hogy körbekerített, zárt telekre, vagy épp lakásba kerül majd őkelme. Tehát az ingyen elvihető kiskutya még nem jelent teljes költségmentességet, főleg, ha azt is belekalkulálod, hogy lehet, hogy az ország másik felébe kell elmenned érte.

Jófogás feladás ingyen

A Jófogás ingyenes hirdetési lehetősége az első hirdetés feladására vonatkozik általában, de ez kategória függő is lehet.

Hagyaték ingyen elvihető

Sokan foglalkoznak hagyatékok begyűjtésével, és aztán azok értékesítésével vagy egyéb hasznosításával, és sokan hirdetnek is ilyen lehetőségeket, hiszen egy távoli rokon hagyatéka felszámolásának talán ez a legegyszerűbb és legpraktikusabb módja.

Legfrissebb ingatlan hirdetések

A legfrissebb ingatlan hirdetéseket sokan keresik, főként, ha már hetek óta böngészik a meglévő ingatlanhirdetéseket, és nem találtak még kedvükre valót köztük. A legfrissebb ingatlan hirdetéseket nem mindig lehet kilistázni az ingatlanhirdetős oldalakon, már csak azért sem, mert hirdetések kiemelési lehetősége, és az így történő előresorolás akkor okafogyottá válna.

Legnépszerűbb ingatlan hirdetési oldalak

A legnépszerűbb ingatlan hirdetési oldalakból nincs sok. Az ingatlan.com a legismertebb ingatlan hirdetési oldal, és népszerűségben ezt követi a Jófogás ingatlanhirdetés szekciója. Az ingatlanbazar.hu is közkedvelt, és még néhány kisebb oldal is. Az ingatlanközvetítő cégek is működtetnek saját ingatlanhirdetős oldalakat, ezeknél is érdemes képben lenni, mert lehetnek elrejtve olyan kincsek, amik a nagy hirdetési oldalakon már nincsenek fenn (mival azokért fizetniük kellene, a saját oldalukon meg nyilván nem.)

Jófogás hirdetés feladás

A Jófogás hirdetés feladási folyamata is egyszerű és könnyen kezelhető, mint a legtöbb internetes hirdetési felület. A jófogás hirdetés feladása közben dönthetünk arról, hogy kiemeljük-e vagy előre soroljuk-e a hirdetésünket, és az ár végül ez alapján fog kialakulni a végén.

Hirdetés feladás ingyen

Hirdetés feladás ingyen? Sokan szeretnének úgy pénzhez jutni, akár a vállalkozásuk számára is, hogy ingyenes hirdetési lehetőséget keresnek. Ezek egyre csökkenő mértékben érhetőek ma már el. A Facebook adok-veszek csoportokban és a Marketplace-en még mindig lehet ingyen hirdetni, és a Jófogáson és más kisebb hirdetési oldalakon is megvan még az ingyenes hirdetés lehetősége, de általában csak egy-egy hirdetés erejéig. Egy hirdetési weboldalt üzemeltetni nagyon sok pénzbe kerül. Nagyobb értékű, presztízs jellegű és vállalkozási tevékenységet népszerűsítő hirdetések esetében ideje elengedni az ingyenes hirdetés fogalmát, mert nincs ingyen ebéd az interneten sem, ráadásul az ingyenes hirdetések üzenete sem bizalomkeltő a célközönségünk számára.

Ingatlan hirdetés

Az ingatlan hirdetések segítségével találhatjuk meg álmaink ingatlanát, vagy épp adhatjuk áruba/bérbe a saját ingatlanjainkat. Az ingatlanok kategóriájába beletartoznak a lakások, házak, telkek, épülő társasházi projektek, ipari és üzleti ingatlanok, nyaralók, tárolók, garázsok, szántók, legelők is. Az ingatlan hirdetések adás-vételre, de bérbeadásra is vonatkozhatnak. Az ingatlan ügyletekhez mindenképp szükség lesz ügyvédre, sőt, akár közjegyzőre is, tehát az ingatlan hirdetése az egész procedúrát alkotó jéghegynek csak a csúcsa.

Hirdetési oldalak

Hirdetési oldalakat sokan keresnek, főként, mikor a kinőtt gyerekruhákon és a használaton kívüli, eladni kívánt használati tárgyakon túl is szeretnének végre eljutni az érdeklődőkhöz, például a vállalkozásukat szeretnék hirdetni. A hirdetési oldalak látszólag sokan vannak, de egyébként alig tucatnyi hirdetési oldal jön csak számításba, és messze nem mindegyik alkalmas nívós, színvonalas hirdetések megjelenítésére.

Agroinform apróhirdetés

Az Agroinform apróhirdetés szekciója leginkább az agráriummal és a mezőgazdasággal, gazdálkodással, őstermelői tevékenységgel kapcsolatos dolgok hirdetésére alkalmas, hiszen a portál célközönségét a mezőgazdasággal szoros összefüggésben működő, és a mezőgazdaság iránt mindennap érdeklődő emberek és cégek alkotják. Az Agroinform apróhirdetések méltán közkedveltek, az apróhirdetések könnyedén feltölthetőek és kedvező az áruk is.

Tulajdonostól ingatlan hirdetések

Tulajdonostól ingatlan hirdetéseket azok keresnek, akik szeretnék az ingatlan adás-vételből vagy a bérlésből mindenképp kihagyni az ingatlanközvetítő cégeket, akik minden ügylet után jutalékot számítanak fel, amit persze a vevővel (bérbevevővel) fizettetnek ki. Az ingatlanközvetítői szakma megítélése vegyes, mindenesetre egyre kevesebb tulajdonostól származó ingatlanhirdetést találunk, hiszen a korrekt ingatlanközvetítők nagyon sokat tudnak segíteni abban, hogy az adásvételi ügyletek valóban és gyorsan végig fussanak a teljes folyamaton, a kulcsátadást jelentő pillanatig. Ingatlan hirdetések tulajdonostól ugyanezt a kategóriát képviselik.

Vatera apróhirdetés

A Vatera apróhirdetés az úgynevezett fix áras termékek esetében jön szóba, hiszen a Vatera annak idején az aukciók révén lett híres és közkedvelt. Mai napig működő oldal, jelenleg az eMag-Extreme Digital működteti. Ide tartozik a régen még konkurens, teszvesz.hu is, mely ma már a Vatera családon belüli konkurenciája.

Startapró hirdetés

A Startapró hirdetési oldal a Central Médiacsoport családhoz tartozó apróhirdetési oldal, mely a Startlapot és a Lap.hu oldalakat is igazgatja. A Startaprón is lehet ingyenesen is hirdetni, de kategóriánként lehetnek ettől eltérések.

Ingyenes hirdetési oldalak

Ingyenes hirdetési oldalakat általában akkor keresünk, amikor valami olyasmitől akarunk megválni, amiért nem várunk pénzt, vagy nagyon kevés pénzt várunk értük. Kiskutyák, kismacskák, ingyen elvihető, felesleges dolgok, és sorolhatnánk reggelig a példákat. Vállalkozások számára az ingyenes hirdetési oldalak ideje lejárt. Az ingyenes hirdetések képviselnek egy színvonalat, és a közönségük is behatárolt. Azok, akik többre vágynak a „mindegy milyen” minőségnél, azok nem az ingyenes oldalakon keresgélnek.

Ingyenes ingatlan hirdetés

Ingyenes ingatlan hirdetésre is lehetőség van, bár ezek általában korlátozott megjelenést tesznek csak lehetővé. Például a legnagyobb ingatlanhirdető oldalon úgy lehet ingyenes a hirdetés, hogy a képeket nem jeleníti meg a rendszer. Sajnos ez eléggé lekorlátozza az érdeklődést, tehát erre alapozni nem lehet. Az ingatlanok ára a legtöbb esetben többmilliós, sokmilliós értéket jelentenek, méltán elvárható, hogy egy ingatlant értékesíteni kívánó cég vagy személy a milliós nagyságrend mellett megengedjen magának egy néhány ezer forintos kiadást – ami óriási eséllyel meg is fog térülni.

Jófogás hirdetés

Jófogás hirdetés: az ország legnagyobb hirdetési oldalán történő hirdetés. A Jófogás nemcsak piacvezető, de kategóriateremtő is a maga nemében, amire már a névvel is utalnak: a Jófogáson nemcsak hirdetni jó, de lecsapni a remek, hirdetett lehetőségekre is. Különböző kategóriákban lehet hirdetni a jófogáson, a hirdetővel való kapcsolatfelvétel pedig egyszerű. Jófogás hirdetéseim elérhetőek belépés után a Hirdetései menüpontban.

Országos hirdető oldalak

Országos hirdető oldalaknak hívjuk azokat a hirdetési oldalakat, amik az egész országban elérhetőek, és a hirdetéseik célzottan országos szinten értendőek, tehát nincsenek lekorlátozva egy-egy megyére, vagy épp a fővárosra. A legtöbb hirdető oldal egyben országos hirdető oldal is, hiszen az Interneten nincsenek határok, épp ez benne az egyik legjobb dolog.

Ingyenes hirdetés feladás regisztrálás nélkül

Ingyenes hirdetés feladás regisztrálás nélkül? Ezt most már felejtsd el! Bár laikus felhasználóknak nincs erről tudomásuk, de a weboldalak esetében irtózatosan elszaporodtak már a betörési-feltörési kísérletek. Ezek ellen a legegyszerűbb úgy védekezni, ha minden közzétételi művelet – így a hirdetés feladás is – regisztrációhoz kötött. A regisztráció folyamata lehet egyszerű és bonyolultabb is – például kérhet az oldal emailben kiküldött linkre való rákattintást is. Ha nincs regisztráció, akkor teljesen ellenőrizhetetlenek a hirdetések, és hidd el, nem akarsz ilyen klubba tartozni a hirdetéseddel.