Marketing tippek

Az, amikor az Interneten embereket próbálsz terelni ide-oda-amoda, azt nevezzük marketingnek.

Mivel ez egy elképzelhetetlenül hatalmas, de mégiscsak a digitális világra korlátozódó felületen történik, ezért az idők során ez az ide-oda terelgetés külön nevet és al-ágazatot kapott a marketingen belül, és ez lett az:

online marketing

 

Az online marketingnek is, mint ahogyan a marketingnek, a fő célja a terelés. Na, nem a figyelemelterelés, hanem a tömegek terelése egyik irányból a másikba. Más megfogalmazással élve: vonzóerő kifejtése az emberekre, hogy onnan ide jöjjenek, hozzánk. Mert hát miért is akarnánk, ugyebár, hogy máshová menjenek? :).

Sokan összetévesztik az értékesítést a marketinggel, de még a kommunikációt is rendre használják a marketing szinonimájaként, igencsak helytelenül.

Erről itt írtam részletesen, kérlek, olvasd el ezt is:

Kiakasztó félreértések vállalkozási alapfogalmakról – te is rosszul használod ezeket?>>

Kötelező kampány-kényszer

Vésd az eszedbe azt, hogy a marketing mindig kampányokban „gondolkodik”. A marketing nem egyszeri tevékenység, nem olyan, hogy egyszer megcsinálom, aztán örökké termel, hanem kampányokra, szisztematikusságra, folytonosságra, ciklikusságra van szükség ahhoz, hogy ki lehessen belőle hozni a maximumot. Ha ezt az alapelvet sikerül a magadévá tenned, akkor könnyű dolgod lesz. Ha ezt az alapelvet viszont nem sikerül elfogadnod, akkor mindig kínlódni fogsz, nemcsak a mi partnerprogramunkban, hanem bárhol és bármikor, mikor embereket akarsz mozdítani.

A marketingnek – ahogy a cikkben is olvashattad – az a legfőbb célja, hogy legyen kinek eladni.

Tehát, amikor te az AgenaJobs.com oldal partnerprogramjához csatlakoztál, akkor három kulcsfontosságú feladatot vállaltál magadra – természetesen önkéntes alapon, hiszen ha ezeket nem csinálod rendszeresen, azért csak te tartozol magadnak felelősséggel.

Kommunikáció – kommunikálni fogsz, hogy a marketinged eredményes legyen. Kommunikációs tippjeink>>

Marketing – a kommunikációdhoz platformokat, stratégiát és célokat rendelsz, tehát nemcsak beszélsz majd bele a nagyvilágba, hanem azzal a céllal teszed, hogy az emberek, akik azt olvassák, azok megmozduljanak, és ehhez olyan csatornákat, közlő felületeket rendelsz, amik teljesítik ezeket a célokat.

Értékesítés – bár az értékesítés oroszlánrészét az AgenaJobs.com fogja elvégezni mind technikailag, mint sales szempontból, de az értékesítés sikerességét te is megalapozhatod azzal, hogy nem rontod el :). Értékesítési tippjeinket itt találod

Hogyan kell elképzelni ezt a marketing platform-stratégia-cél hármast?

Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád, csak azért magyarázom ilyen bonyolultan és szerteágazóan, hogy biztosan egy nyelvet beszéljünk.

A stratégia kérdése

A stratégiád már megvan: szeretnél sok-sok-rengeteg jutalékot szerezni az által, hogy ajánlod az AgenaJobs.com hirdetési lehetőségét a saját látogatóidnak, online ismerőseidnek, kisebb-nagyobb közösségeidnek, hírlevél olvasóidnak. A stratégia azt jelenti, hogy van egy célod, és a célod eléréséért ezt-azt-amazt-sokmindent hajlandó vagy megtenni, emezt viszont nem. Az a jó stratégia, ahol meg vannak határozva a nem-ek is, tehát azok az eszközök és megoldások is meg vannak említve, amiket nem akarsz használni. Az igen-ek és a nem-ek szembeállítása adja meg a megfelelő keretet az egésznek, amit majd könnyű lesz követni.

Lehet az is stratégia, hogy „hol így, hol úgy” csinálod, de tapasztalatom szerint ez nem visz előre, konkrétan sehova se vezet.

A platform kérdése

A marketingben a platformokat gyakorlatilag a HOL kérdésre használjuk válaszként.
HOL jelenjen meg a banner-cikk-link?
HOL publikáljuk a kedvcsináló szöveget a hirdetési lehetőségekre mutató affiliate linkkel?
HOL közöljük az emberekkel az infót?

Manapság ÖT (5) pofonegyszerű válasz van erre:

 • Saját blogon – Blogot bármikor indíthatsz, hasznos és érdekes információkat szolgáltatva az olvasóknak, akiknek természetesen könnyedén ajánlhatod a hirdetési lehetőséget az affiliate linkeddel ellátva.
 • FB (Instagram) oldalon vagy profilban, esetleg csoportban – Akár FB oldalon, vagy Instagramon is tudsz publikálni, bár ez utóbbi a mobilos kezelés miatt nehézkes lehet, ezért inkább a FB-ot javasoljuk (Instagramon nincs kattintható link, ezt érdemes szem előtt tartani!). Ha van egy párezres oldalad, ahol rendszeresen és érdekesen szoktál kommunikálni, akkor az jó alap lehet a marketingre is. Természetesen ugyanez igaz a csoportokra is, de csak akkor, ha azok a saját csoportjaid. Más csoportjaiból gyors kitiltást kaphatsz, ha affiliate linkeket is megosztasz.
 • Hírlevél – sajnos nem túl sokaknak van csak úgy, véletlenül email listája, de az is sajnálatos tény, hogy akiknek van, azok nem használják ki ennek az akár milliókat is termelni tudó lehetőségnek az előnyeit. Ha vannak hírlevél olvasóid, feliratkozóid, akkor semmiképp ne hagyd ki őket a kommunikációból.
 • Youtube csatorna – kézenfekvő ajánlani youtube videókban és azok leírásaiban – vagy épp a kommentszekcióban – az affiliate linkeden keresztül a hirdetési lehetőséget. Ehhez az a legszerencsésebb, ha maga a videó tartalmilag releváns a hirdetés lehetőségével, tehát nem valami másról szól, hanem pontosan erről.
 • Élőszó – Élőben is könnyű eladni egy hirdetési lehetőséget, bár a referáló linked pontos használatához nem árt például messengeren átküldened a megbeszéltek után a linket.

Kell mondanom, hogy a vérprofik együtt, egyidejűleg, mindegyik platformot használják? 😉

A cél kérdése

Bár a stratégiához is kell egy alapvető cél, de mindenképp hasznosak a részcélok.

Például:

– Ebben a hónapban ennyi pénzt akarok keresni az AgenaJobs.com-on keresztül. Írd fel magadnak!

– Ma ennyi új látogatót akarok átküldeni az AgenaJobs.com oldalra. Írd fel ezt is magadnak!

– Ezen a héten 5 új cikket akarok kitenni, amiben benne lesz az ajánló linkem is.

Ha nincsenek ilyen céljaid, akkor semmid nem lesz ebből a lehetőségből – ez tudom, hogy rémesen hangzik, de igaz.

Ha reggelente azzal kelsz, hogy „ma ezt és ezt teszem a céljaimért”, akkor meg fogod tenni, de az is óriási előny, ha esténként úgy fekszel le, hogy „holnap ezt és ezt teszem majd a céljaimért”.

A célokkal folyamatosan foglalkozni kell, mert ha nem tesszük, „elmúlnak”.

A célok kitűzéséről és megvalósításáról egyébként írtam már könyvet: Hogyan váltsuk valóra vágyainkat

Hogyan lehetsz az AgenaJobs.com rendszerében NAGYON sikeres?

 • Eldöntöd, hogy sikeres AKARSZ lenni. Bármennyire is furán és ezoterikusan hangzik, de ha nem akarsz sikeres lenni valamiben, akkor nem is leszel. 😉
 • Kitalálod, hogy hol fogsz publikálni rendszeresen, és esetleg hol fogsz alkalmanként.
 • Felvázolod magadnak, hogy mikor, hogyan, milyen problémákra koncentrálva, milyen hasznos tippeket átadva fogsz cikket, posztot, egyéb szöveges publikációkat megosztani a 2-es pontban meghatározott platformokon.
 • Karbantartod a céljaidat.
 • Foglalkozol a statisztikáiddal.
 • Részt veszel a partnereknek szóló online képzéseinken, webináriumainkon. (Az ezeken való részvétel ingyenes, de eredményekhez kötött.)
 • Nem adod fel soha, és mindenből tanulsz.

Mi az, ami még segíteni fog neked a marketingben?

Az online marketingnek alapkelléke az úgynevezett keresőoptimalizálás (más néven SEO). Nemcsak azért érdemes rendszeresen és sokat publikálnod a saját blogodon például, hogy közvetlenül ajánld az AgenaJobs.com termékeit, hanem azért is, mert minden egyes leütés-betű-karakter, amit megjelenítesz, az építi a keresőmotorok – leginkább persze a Google – bizalmát az oldalad iránt.

Így egyre több látogatóra és a partnerprogramhoz kötődő stratégiád révén egyre több pénzre tarthatsz számot.

Jól hangzik ugye? Mert jó is!

Publikálj, írj, közölj, kommunikálj meghatározott helyeken és részcélokkal, és a siker nem fog elmaradni.

Webináriumaink időpontjairól rendszeresen és aktuálisan tájékoztatni fogunk – addig érj el minél jobb eredményeket, hogy részt vehess!