Blog

Agena Home Staging

Agena Home Staging

Szeretnéd a lehető legjobb áron és a lehető leggyorsabban eladni az ingatlanodat?

Akkor készítsd fel az eladásra a lakásodat, házadat, tedd vonzóvá, sőt, ellenállhatatlanná, és aztán realizáld a legnagyobb hasznot a legrövidebb idő alatt!

Agena Home Staging

Mi a Home Staging?

A Home Staging egy viszonylag új irányzat az eladásra kínált ingatlanok eladásra történő felkészítését illetően. A Home Staging azt jelenti a gyakorlatban, hogy az eladó ingatlant vonzóvá, sőt ellenállhatatlanná tesszük a potenciális vásárlóik számára, méghozzá látványos, célorientált felújítási és átalakítási megoldásokkal.

Minden ingatlannak vannak olyan adottságai, amin nem változtathatunk: nem tudjuk megváltoztatni az elhelyezkedését, azt, hogy milyen közel vannak a tömegközlekedési eszközök, hol vannak hozzá képest a kiemelt jelentőségű városrészek, amik növelhetik az értékét. Azt sem tudjuk megváltoztatni, hogy mikor és miből épült.

De azt bizony viszonylag könnyedén lehet irányítani, hogy a potenciális új tulajdonosok azonnal beleszeretnek-e, vagy már a képek láttán is bezárják az ablakot és örökre elvetik a személyes megtekintés lehetőségét.

A Home Staging egy tudatos szemléletmódra alapozott lépéssorozat, amit azért végzünk, hogy az ingatlan magasabb áron és gyorsabban kerüljön eladásra.

Az ingatlanpiacon van egy általános tévhit az eladásnál: sokan vallják, hogy nem érdemes rákölteni az ingatlanra, mivelhogy az új lakó/vásárló úgyis átalakítja. De ahogy autóeladásnál is kitakarítjuk, kijavítjuk a kisebb hibákat, műszakilag is felkészítjük a járművet az eladásra, hogy magasabb árat és elégedettebb vevőt eredményezzen az ügylet, úgy az ingatlannál is hasonló a feladatunk, ha

– gyorsan el akarjuk adni,

– azt akarjuk, hogy a vevő is elégedett legyen,

– és még véletlenül se gondolja meg magát.

Az ingatlanvásárlók kb. 80%-a olyan ingatlant keres, amibe akár azonnal be is költözhet anélkül, hogy hozzá kellene nyúlnia. A klasszikus „úgyis kell egy tisztasági festés” gondolatmenetet is el lehet felejteni, mert egy jól felkészített ingatlannál erre sincs már szükség, az „azonnal költözhető” állapot sokkal vonzóbb, mint a „még azért ki kell festeni” állapot.

Ezzel szemben az eladó ingatlanok mindössze 20%-a felel meg ennek az igénynek. Van egy hatalmas piaci rés, ahol ott tolonganak a vevők, csak nincs kiszolgálva az igényük. Egy kis ráfordítás, egy kis tudatosság és máris biztosra mehetnek az eladók és ezzel a vásárlók is jól járnak. Klasszikusan ezt nevezik nyer-nyer helyzetnek.

Mik a Home Staging lépéssorozat elemei?

1.) Elszemélyelenítés – ez az eladók számára a legintenzívebb időszak, de ez úgyis megtörténik eladáskor, tehát ezt érdemes előre elvégezni. Ilyenkor lomtalanítani is kell és például a szekrénysoroktól biztosan meg kell válni. Ha ez a lépés előre történik meg, a home staging égisze alatt céltudatosan, akkor sok millió forint hasznot lehet belőle realizálni. Ennek több további allépése lehetséges, erről mi az ügyfeleinket részletesen tájékoztatjuk.

2.) Szükséges felújítások, beruházások elvégzése – ezek a legdrágább részei a home staging lépéseinek, mert néhány százezer forintot rá kell költeni az ingatlanra, hogy aztán alapvetően eladhatóvá, másrészt nagyon jó áron eladhatóvá váljon. Néhány százezer forint értéknövelő beruházás sok millió forinttal növelheti a tényleges eladási árat (tehát amit meg is fizetnek érte), de a legrosszabb esetben is az utolsó fillérig megtérül az eladáskor ez a beruházás.

3.) Berendezés az eladáscentrikus, home staging szemléletmóddal: az előző két ponton túl – amik persze önmagukban is sok-sok allépésből állnak, de most eltekintünk ezek részleteinek taglalásától – még további felturbózás is szükséges lehet, célorientált kiegészítőkkel és bútordarabokkal. Ez a lépés magában foglalja a takarítást is. A megfelelő bútorok és kiegészítők tekintetében a „csináld magad” elv is szóba jöhet bútorok felújításával, átalakításával, egyedi lakástextilek megvarrásával, de a az új bútorok, kiegészítők vásárlása is opció ilyenkor. Ez külön költséget jelent az előző ponthoz képest. Ezeket a kiegészítőket általában ott is szokás hagyni az ingatlanban, tehát a vevő végül is kifizeti, miközben egy elegáns, letisztult, világos, majdnem, hogy lakberendezési magazinba illő otthonba költözhet be.

4.) Megfelelő képek elkészítése az átalakított ingatlanról és a megfelelő ingatlanhirdetési szöveg létrehozása. (A hirdetési felület fizetése külön költség, de vannak ingyenes ingatlan hirdetési lehetőségek és vannak nagyon kedvező árú ingatlan hirdetési lehetőségek is, amiket tőlünk független vállalkozások biztosítanak, és amikben tudunk tanácsot adni.) Minden felületen jól fog teljesíteni az általunk létrehozott fotósorozat és értékesítési szöveg, mindazonáltal tulajdonosként te fogod menedzselni az online hirdetéseket.

A Home Staging legfontosabb feladata, hogy ellenállhatatlanul vonzóvá tegye az ingatlant a célközönsége számára. Az a cél, hogy a képeket meglátva mindenki azt gondolja, hogy „Bárcsak beköltözhetnék ide!”, a végső vásárló pedig egyenesen büszke legyen arra, hogy az övé lett az ingatlan.

Az Agena Home Staging a 2-es pont megtervezésében és kivitelezésében partner, a 4-es pontot pedig ajándékba adjuk ügyfeleinknek, így nem lesz szükség külön fotósra és hirdetési szakemberre, mert ehhez is van a csapatunkban profi szakemberünk. (Egyébként is foglalkozunk értékesítési szövegek írásával.)

„Megspórolható az Agena Home Staging-gel az ingatlanközvetítő és a jutaléka?”

Igen. A legtöbb ingatlantulajdonos azért fogad ingatlanközvetítőt, mert nem szeretnek (vagy nem tudnak) az árról tárgyalni és nem szeretnének éjjel-nappal telefonügyeletben lenni a megtekinteni óhajtók irányába.

Az Agena Home Staging-gel a következő kellemes mellékhatások lépnek fel:

1.) A hirdetésszövegeket úgy írjuk meg, hogy semmiféle „Jaj, csak meg akarom kérdezni” jellegű telefonhívás nem lesz az érdeklődők részéről, mert a hirdetés még olyan kérdésekre is választ ad majd, amikre ők nem is gondoltak volna, mégis ott lesz előttük minden szükséges tudnivaló és adat. Kérdezni maximum egy dolgot tudnak: „Mikor nézhetjük meg az ingatlant?”

2.) Egy valóban vonzó ingatlant összesen körülbelül 10-en néznek meg általában néhány hét leforgása alatt és ott lesz köztük a vevő is. Lehet, hogy az első megtekintő meg is veszi azonnal, tehát az, hogy mondjuk átlagos esetben tízszer fel kell venni a telefont, és egy-egy napra kell összeszervezni a megtekintőket egy adott héten, azt általában minden ingatlaneladó tudja vállalni.

3.) Mindezekkel az ingatlanközvetítők általában 2-5% közti jutaléka, amit az eladó fizetne, teljes egészében megspórolható. Ez egy 50 milliós ingatlannál 1-2.5 millió forint költségspórolást jelenthet.

Ha az a kérdés, hogy mire költsünk inkább, ingatlanközvetítőre vagy home stagingre, akkor a helyes válasz a home staging, utána az ingatlan szinte önmagát tudja eladni.

Természetesen bátran le lehet szerződni ingatlanközvetítőkkel, ha például az ingatlan távol van a tulajdonostól, egyébként is sorban fognak állni a közvetítők az ingatlan és a hirdetése láttán…

Kiknek való az Agena Home Staging?

– Azoknak, akik tényleg el akarják adni az ingatlanukat a lehető legjobb áron, a lehető leggyorsabban.

– Azoknak, akik hajlandóak egy kicsit rákölteni, hogy aztán nagyon jól járjanak.

– Azoknak, akik a nagy versenyben előnybe akarnak kerülni a többi hasonló ingatlanhoz képest.

– Azoknak, akik semmiképp nem szeretnék elkótyavetyélni a legdrágább vagyontárgyukat.

– Azoknak, akik már jó ideje próbálnak eladni, de eddig minden próbálkozás kudarcba fulladt.

Hogy működik az Agena Home Staging?

– Felveszed velünk a kapcsolatot.

– Felmérjük a terepet és mindent átbeszélünk, egyeztetjük a kereteket.

– Költségvetést és ütemtervet készítünk.

– Megfontolod, eldöntöd, elfogadod, szerződünk.

– Nekikezdünk a kivitelezésnek.

– Elkészülünk a kivitelezéssel.

– Megtörténik a berendezés is.

– Elkészülnek a fotók és a hirdetés szövege.

– Közzéteszed a hirdetést, készenlétbe helyezed a telefonodat, és aztán jönnek a vevők.

Milyen költségekkel lehet számolni?

Avagy mennyit kell rákölteni az ingatlanra?

Erre nincsenek irányvonalak, mert minden ingatlan szűkebben és tágabban értelmezhető adottsága más. Biztos, hogy minden ingatlanra kell egy kicsit költeni, és vannak, amikre bizony sokat.

De a költségek mellett mindig azonnal számolni kell a hasznot is a home staging esetében, mert ilyenkor mindig realizálható a haszon! Figyelni kell a hétről-hétre változó ingatlanpiaci trendeket is. Volt már olyan a praxisunkban, hogy a beruházás megtérülése ötszörösére lett számolva, de néhány hét alatt annyit drágultak az ingatlanok, hogy végül a beruházás megtérülése így tízszeres lett (egy nem felújított, nem felkészített ingatlannal semmiféle árnövekedést nem lehetett volna realizálni).

Zala megyében, Balaton környékén attól nem kell tartani, hogy ne térülne meg a befektetés többszöröse egy eladó ingatlan esetében.

Milyen jellegű változtatásokra, felújításra kell számítani?

A home staging alapvetése az, hogy úgy kell felkészíteni az ingatlant, hogy oda azonnal be lehessen költözni akkor is, ha a megvásárlója végül teljesen átalakítja majd. Az már az ő dolga lesz, az eladó dolga viszont az, hogy azonnal lakható, működő, szép otthont adjon át, amiben a variálási lehetőségek is nyilvánvalóak a beköltözők számára.

Az ingatlant funkcionálisan teljeskörűen működőképessé kell tenni, tehát minden gépészeti résznek kifogástalanul kell működnie, továbbá az egész ingatlannak szépnek, otthonosnak, letisztultnak, világosnak, lehetőség szerint modernnek, tisztának és vonzónak kell lennie.

Rengeteg múlik az apró részleteken, a színeken, a beáradó fényen, vagy épp a megvilágításon.

Egy jó állapotú, lakott ingatlannál is adódhatnak nagy volumenű feladatok, például burkolat csere, szaniterek cseréje, de egy hosszú ideje nem lakott ingatlannál még a szerelvényekre és a gépészetre is ki kell térni.

Biztosan kell festeni, de jó eséllyel mázolni is.

„Akkor a home staging az a lakásfelújítás igazából?”

A home staging bizonyos lépései lakásfelújítás jellegűek, de a kipakolás-berendezés-dekorálás az inkább lakberendezői tevékenység, és bár a felújítás része a leginkább munkaigényes, de az még csak a feladat egynegyede. Mi ennek kivitelezésével foglalkozunk, a berendezésről pedig tanácsot adunk.

Mi az, amivel nem foglalkozik az Agena Home Staging?

Strukturális hibák elhárítására nem alkalmas a home staging. Beázó plafon, felázó falak, fűtés-, villany-víz szerelés esetében szakipari munkákra lehet szükség, amik ebben a szolgáltatásban nem foglaltatnak benne. Ha vannak ilyen hibák vagy fejlesztendő részek az ingatlanon, akkor némi pénzt ezekre el kell különíteni mindenképp, és ezeket is meg kell csináltatni, mert akár még polgári peres problémák is adódhatnak később, ha utólag derül ki az ingatlan rejtett hibája a vevő számára.

Ugyanakkor a home staging keretében nincs szükség például fűtéskorszerűsítésre, ha egyébként jól működik a rendszer, mint ahogy napelemet sem kell szereltetni csak azért, mert az menő, meg úgy tűnik, hogy az által vonzóbb egy ingatlan.

Nem a világ legjobb ingatlanát kell létrehozni, hanem a legjobb ár-érték arányt biztosító ingatlanpozíciót kell megpályázni azon az adott, szűk ingatlan piacon, ahol versenyez az eladandó lakás/ház, miközben mind az eladó, mind a vásárló érdekei is érvényesülnek.

Agena Home Staging kiadó, bérbeadó ingatlanok esetében is?

Természetesen!

Hatalmas a verseny a szállások és a bérbeadó ingatlanok piacán és az üzleti ingatlanoknál ez a verseny növekedni is fog majd, hiszen a válság hatására a fizetőképes kereslet némiképp csökkenni fog, remélhetőleg csak átmeneti időre. Ennek a piacnak is megvannak a sajátosságai, de az biztos, hogy lepukkant, lelakott, ronda, cseppet sem vonzó ingatlannal nehéz lesz a bérbeadás piacán érvényesülni.

Kérj előzetes konzultációt!

Két módon is tudunk konzultálni: online (virtuálisan) és személyesen.

Online – virtuális – előzetes konzultáció

Az állapotfelmérés történhet akár virtuálisan is. Mutasd meg az ingatlanhirdetésed és megmondjuk, hogy milyen jellegű munkákkal, körülbelül milyen ár-nagyságrenddel mekkora értéknövekedést és eladási ár növekedést tudsz realizálni. Azt is megmondjuk, ha nincs teendőd, csak mondjuk jobb hirdetés szövegre lenne szükséged. Profi ingatlan értékesítési szövegírás ügyében itt tájékozódj>>

Tudjuk kalkulálni a realizálható hasznot is és erről is tájékoztatunk.

Nem beszélünk rá semmire, amire nincs szüksége az ingatlannak.

Ha még nincs hirdetve az ingatlan, akkor képeket és akár videót is küldhetsz nekünk, ez alapján is tudunk konkrétumokat mondani.

Az online konzultáció keretében a költségek számolása egy tól-ig intervallumban történik, ami viszonylag tág kereteket fog jelenteni, de a szerződéskötéshez a helyszíni felméréskor már pontos adatok fognak kirajzolódni.

Helyszíni előzetes konzultáció

Előzetes helyszíni konzultációt tudunk biztosítani, ennek külön díja van, ha utána nem szerződünk le a kivitelezésre. Ha leszerződünk majd, akkor ezt a költséget majd levonjuk a kivitelezés díjából később, mindenesetre előre kérjük kifizetni. Helyszíni előzetes konzultáció díja: 60.000,- forint.

Hogyan vedd fel velünk a kapcsolatot?

Írj emailt: agenajobs1@gmail.com

Vagy telefonálj: +36-205-635-431 (de utána úgyis emailt is váltunk, hiszen a képekhez ez szükséges. Nem konzultálunk messengeren!)

Mi tehát a teendő?

Gondold végig, hogy el szeretnéd-e adni az ingatlanodat a lehető legjobb áron és a lehető leggyorsabban!

Ha igen a válasz, akkor konzultáljunk!

Ha nem a válasz, akkor köszönjük, hogy elolvastad ezt itt 😊

Az Agena csapata