Blog

Páramentesítés, páramentesítő

Páramentesítés, páramentesítő

Páramentesítő készülék, elektromos páramentesítő gép

A páramentesítő olyan készülék, amely eltávolítja a nedvességet a levegőből. A páramentesítő készülékeket arra használják, hogy segítsenek szabályozni a páratartalom szintjét egy helyiségben vagy területen, és különösen hasznosak lehetnek olyan otthonokban vagy épületekben, amelyek hajlamosak a nedvességre. 

A párátlanítók a páratartalom csökkentése mellett a penész és a penészgomba kialakulásának megelőzésében és a poratkák kockázatának csökkentésében is segíthetnek. 

A páramentesítő készülékek és elektromos páramentesítő gépek úgy működnek, hogy a környező környezetből levegőt szívnak be, és azt egy hűtőtekercs fölé vezetik. A tekercs hatására a levegőben lévő vízgőz kondenzálódik – kicsapódik –, és a keletkező víz egy tartályban (ami a gép része) összegyűlik. 

A típustól függően a páramentesítő tartályt viszonylag gyakran kell üríteni, hiszen naponta akár 6-9 liter vizet is kinyerhet a levegőből egy közepes méretű lakásban, ahol egy kisebb család lakik. Irodákban is jó szolgálatot tehet a páramentesítő készülék, hiszen ahol több ember van, ott pára is jócskán képződik.

A páramentesítő készülékek és elektromos páramentesítő gépek 

 • kijelzik a levegő páratartalmát, 
 • beállítható rajtuk a páramentesítés kívánt százalékos aránya, 
 • változtatható a páramentesítés folyamatának intenzitása, 
 • és ha megtelik a tartály, akkor automatikusan ki is kapcsolnak. 

Mikor és hol lehet szükség páramentesítő gépekre?

Mindenképp páramentesítő készülékre, elektromos páramentesítő gépre van szükség ott:

 • ahol eleve nagy a páraterhelés: többtagú családoknál, ahol mosnak, főznek, mosogatnak, fürödnek és lélegeznek is – hiszen párát lélegzünk ki.
 • Ott, ahol már felütötte a fejét a penész, ott valószínűleg folyamatosan 60% felett van a páratartalom, amit a penész imád! A penészről itt írtunk bővebben>>
 • Ha lecsapódik a pára az ablakokon főként reggel, mikor a kinti levegő lehűl, akkor az a helyzet már páramentesítésért kiált. 
 • A páramentesítő szükségességét mutatja az is, ha fürdéskor bepárásodik a tükör. Sokan hiszik azt, hogy a bepárásodó fürdőszobatükör normális jelenség, pedig az igazság az, hogy ez akkor történik meg, ha a levegő már tele van párával, és eleve nagy a lakás páraterheltsége.
 • Felázás, beázás, nem megfelelő vízszigetelés esetén kötelező elem a páramentesítő készülék.
 • Ott, ahol olyan a fűtési rendszer, ami ciklikusan fűti fel a lakást-irodát, és például lehűl a levegő éjszaka vagy a használaton kívüli időszakokban (irodák esetében hétvégén), akkor a felmelegedés időszakában mindenképp érdemes a páramentesítő gépet használni, mert a lehűléskor viszont kicsapódik majd a pára a hideg felületekre, ami melegágya lesz a penésznek! 
 • Minden olyan ingatlanban, aminek megfelelően záródó ablakai-ajtajai vannak, ott sajnos szinte kötelező a páramentesítő gép használata akkor is, hogy ha rendszeresen van szellőztetve. Egy-egy szellőztetéssel néhány deciliternyi vizet tartalmazó párát lehet kiűzni a lakásból, de egyébként 6-9 liternyi víz kering a levegőben! A hőszigetelés sajnos pára felhalmozódáshoz vezet – szellőztető nyílások beépítése esetén is! –, de a páramentesítő gépekkel ez szépen kordában tartható.
 • A hőhíd kihívásaival küzdő ingatlanokban a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani a páramennyiséget, mert a hőhidakon akkor is lecsapódik a pára, ha egyébként folyamatosan van fűtve a helyiség. Tehát ha volt már gond a hőhidakkal, akkor egy páramentesítő gép folyamatos alkalmazása segít karbantartani a problémát, mindamellett a hőhidat érdemes műszakilag – megfelelő szigeteléssel – megoldani. 

Mennyi a megfelelő páratartalom?

Az emberi tüdő számára az 50% feletti páratartalom lenne a megfelelő az optimális működéshez – az alatt már nagyon sérülékeny a tüdő, ezért is van télen a kiszáradó levegőben több légúti megbetegedés –, de elég egy fürdés vagy főzés és máris 60%-nál járunk, aminek viszont a penész fog különösen örülni. 

Az elektromos páramentesítő gépek kijelzik a páramennyiséget – pl. 85% – és be is lehet állítani rajtuk a célt, például 50 vagy 55%-ot. Ez esetben a gép addig dolgozik, amíg ezt az arányt el nem éri – vagy meg nem telik a tartály. Ingatlantól és helyiségektől, továbbá a páraterhelés intenzitásától függ, hogy a kívánt célt mennyi idő alatt éri el az elektromos páramentesítő gép. Van, amikor nagyon gyorsan csökkenti a páramennyiséget, de olyan is lehet, hogy egész nap és egész éjjel működik, mégsem éri el a kitűzött célt. 

Ha páraproblémával küzdünk, akkor mindenképp érdemes megvizsgálni azt, hogy mi az, ami segíthet a páraterhelés enyhítésében: 

 • főzés közben például érdemes lehet ablakot nyitni a konyhában, télen elég persze csak résnyire,
 • de a páraelszívó gép beépítése a konyhában szintén megfontolandó lehet.
 • A fürdés utáni fürdőszoba szellőztetés is jó ötlet, főleg, ha fel is melegedett a levegő,
 • mint ahogy a ruhák szárításának átgondolása is, például szárítógép alkalmazása. 

A kilélegzett párával nem lehet spórolni, tehát egy lakott lakásban nem lehet nullára csökkenteni a párakibocsájtást.

A szellőztetés és a kereszthuzat mítosza

Sajnos a szellőztetés nem elegendő a pára elleni küzdelemben, tekintve, hogy általában rosszul szellőztetünk, továbbá könnyen előfordulhat, hogy odakinn még magasabb a páratartalom, mint a lakásban.

A szellőztetésnek van egy trükkje a páramentesítés tekintetében:

Akkor kell szellőztetni, amikor a legmelegebb a lakás, tehát a pára garantáltan a levegőben van és nem pedig lecsapódva vár a sorára valami hideg zugban.

Ez esetben a benti és kinti légnyomás közti különbség vélhetően úgy alakul, hogy benn a lakásban nagyobb a légnyomás (a felfűtött levegő miatt), míg a bentihez képest odakinn ritkább a levegő. Ez esetben tehát, ha kellően meleg a lakás, akkor a résnyire megnyitott ajtón és ablakon keresztül kiszippantódik a levegő és vele együtt a pára is. 

Ilyen esetben nem biztos, hogy kereszthuzatra van szükség, mert ha kereszthuzatot csinálunk, akkor kiegyenlítődik a nyomás és akkor lehet, hogy megy ki pára, de be is jön!

Tehát a nagy trükk: amikor a lakás a legmelegebb, akkor kell résnyire nyitott nyílászáróval kísérletezni, így a fizika is a segítségünkre lesz a pára kiszippantásában.

Persze a nyomáskülönbség mértéke nem biztos, hogy minden alkalommal éppen optimális lesz, de még a próbálkozás is előremutatóbb, mint mondjuk reggelente a kihűlt lakást megpróbálni átszellőztetni. Azzal lehet, hogy érzetre friss levegőnk lesz (levegőtisztítót használók tudnának vitatkozni azzal, hogy odakinn mennyire jó a levegő…), de jó eséllyel páránk is marad ugyanúgy.

Miért nem elég a páramentesítő tabletta?

A páramentesítő tabletták, illetve a tablettás páramentesítők nagyon alacsony hatékonysággal dolgoznak sajnos. Ugyanakkor remek jelzői lehetnek annak például ősszel, hogy ideje bekapcsolni a páramentesítő gépet: ha a tabletta elkezdi gyűjteni a vizet, akkor már a gépre is szükség van. Ha a tabletta nem gyűjt vizet, akkor a gépet sem kell elővenni és bekapcsolni. 

A páramentesítő tabletták mindössze néhány deci vizet képesek több nap alatt kinyerni, míg az elektromos páramentesítő gépek napi több litert is eltávolítanak napi szinten. 

Megelőzésre sem elegendőek a páramentesítő tabletták, de kisebb családoknál külön helyiségekben, esetleg a fürdőszobába, konyhába elhelyezve átmeneti megoldást nyújthatnak.

Páramentesítés klímával

Az automata split klímák többsége rendelkezik páramentesítő funkcióval is, de maga a klímával való hűtés eleve páramentesítő hatású. Télen is érdemes átmenetileg bekapcsolni hetente egy-két órára a klímát – igen, ekkor hűteni is fog, de ezt bele kell kalkulálni –, hogy kiűzze a felesleges párát. A klímák nagyon hatékony páramentesítők, fél óra alatt is érzékelhetően csökken a levegő páratartalma.

Páramentesítés levegő tisztító géppel?

A légtisztító gépek nem alkalmasak páramentesítésre, mert nincs vízgyűjtő tartályuk. 

Legjobb páramentesítő

Felmerülhet a kérdés: melyik a legjobb páramentesítő gép?

Mindegyik jó, amelyik hatékony. Vannak elterjedt, bevált márkák és vannak ismeretlenebbek, de azok is ugyanazon az elven működnek. A páramentesítő gépek nagyon masszív jószágok, nagyon sokáig teszik a dolgukat.

Tekintve, hogy mennyi kellemetlenségtől képesek megóvni az ingatlanokat és, hogy a penész elleni küzdelemben is hasznos társaink, remek hosszú távú befektetésnek bizonyulnak.

Agena Házmesterek – ha szaktanácsra vagy segítségre van szükséged, keress bennünket bátran!

+36-205-635-431