Blog

Penész

Penész

A penészgomba a gombák egy olyan fajtája, amely a megfelelő körülmények között gyakorlatilag bármilyen felületen képes növekedni. A penészgombák gyakran nedves, párás környezetben, például fürdőszobákban vagy konyhákban fordulnak elő. 

A szabadban is megtalálhatóak, például fészerekben vagy üvegházakban. 

Bár a penészgombák általában ártalmatlanok, egyes típusaik allergiás reakciókat vagy légzési problémákat okozhatnak. 

Ezenkívül a penészgombák károsíthatják az anyagot, amelyen növekednek, és így tönkretehetik azt. Ezért fontos, hogy a penészgombásodást a lehető leghamarabb eltávolítsuk. 

Számos penészeltávolító termék kapható, de a penész eltávolításnak az a hátulütője, hogy egyrészt szakszerűséget igényel, mert egy rossz mozdulat és máris a terjedésben segítjük a penészt, ugyanakkor a penész előbukkanásának további megelőzése stratégiai gondolkodásmódot igényel.

A penész annak a jele, hogy egyidejűleg több minden sem stimmel a környezetünkben az optimális egyensúlyt tekintve.

Mik a penész okai?

A penész mindenhol ott van, de nem mindenhol tud burjánzani.

Ahhoz, hogy a penész telepeket tudjon képezni a felületeken, több mindennek is stimmelnie kell “számára”:

 1. Megfelelő páratartalomra van szüksége: folyamatosan lecsapódó felületekre, amiknél a párautánpótlás biztosítva van számára.
 2. Nem gond, ha ez a lecsapódó pára olyan helyen van, ami napfénytől el van zárva. Az UV sugarakat kifejezetten utálja a penészgomba.
 3. Örvendetes számár az is, ha valami segíti a terjedésben: például törléssel vagy nem megfelelő kezeléssel, netán szellőztetéssel terjesztjük a felületeken vagy a levegőben a spórákat.

A penész elleni harc alapja a megelőzés:

a.) Nem szabad engedni, hogy magas legyen a páratartalom, és gondoskodni kell a folyamatos és céltudatos páramentesítésről>>.

b.) Folyamatosan felügyelni kell azokat a felületeket, amiken lecsapódhat az akár átmeneti pára is. Például hőhidak kiemelt célpontjai a penésznek, mert a minimális pára is kicsapódik rajtuk.

Ha már előbukkant a penész, és elkezdett megtelepedni, terjedni, akkor viszont célzott csapásra van szükség.

Harc a penész ellen

 1. Attól függően, hogy hol jelent meg a penész, szakszerűen el kell távolítani. Bár szoktak ajánlani száraz letörlést, leporszívózást, de az Istenért, ilyet sose tegyél! A penészspórák lebegnek a levegőben, és a legkisebb légáramlat is méterekre juttatja el őket, hogy aztán egy következő párás, sötét, hideg helyen kezdjenek új életet. 
 2. Az eltávolítás tehát inkább nedvesen, a száraz lebegést megelőzendő módon történjen, takaros, a gócpont közepe felé mutató törlő mozdulatokkal. Az eszköz lehet egy szivacs, amit a használat után ki is dobhatsz. 
 3. Mindenképp alkalmazz klór alapú fertőtlenítőszert (vannak készen kapható, spriccelhető szerek)
 4. de ha ilyen nincs kéznél, vagy esetleg félsz ilyesmit használni – pl. pár csepp domestos a nedves szivacsra tökéletesen megteszi – akkor valamilyen erősen felületaktív anyaggal próbálkozz: mosogatószerrel, mosószerrel, vagy esetleg szőnyegtisztító, kárpittisztító szerrel. Ezek mind-mind erős felületaktív anyagok, abban segítenek, hogy a felületről leváljon a leválasztani kívánt szennyeződés, esetünkben most a penész. Ezeket a szereket soha ne keverd egymással! Főleg a klóros szereket tilos mással keverni házilag! A higítás sem mindegy egyébként, meglehetősen koncentrált keverékre lesz szükséged a víz és pl. mosogatószer tekintetében. 
 5. Használj kesztyűt, védőmaszkot, védőszemüveget és a ruhád se az ünnepi legyen.
 6. Eset, só, szódabikarbóna és hasonló botorságokat most azonnal verd ki a fejedből, ezek semmit nem segítenek a penész ellen, így ha ezeket alkalmazod, akkor ugyanúgy ott marad, sőt, jó eséllyel még terjeszted is… Ezeket sem kiegészítésként, sem önmagukban ne használd! (Ecet a klórral kifejezetten veszélyes elegy.)
 7. A letakarítás után érdemes megvárni, hogy megszáradjon a felület, és aztán még egyszer – egy új, tiszta szivaccsal, szintén detergens, felületaktív anyaggal átitatva, vagy a penészölő szert újra permetezve – újra le kell törölni. 
 8. Ezek után, ha falat érinti a probléma, akkor festékbe keverhető, penészedést megelőző adalékkal felturbózott festékkel érdemes újrafesteni a felületet akkor is, ha látszólag nyom nélkül eltűnt a penész. Ha érintett a vakolat is, akkor bizony le kell azt vakarni és újra kell vakolni az adott részt. 
 9. Ha nem akarunk festeni vagy nincs rá módunk, akkor néhány naponta a fertőtlenítő letörlést érdemes megismételni pár alkalommal, közben árgus szemekkel figyelni, hogy nem ment-e odébb a penész. A spórák miatt sajnos könnyen előfordulhat, hogy néhány centiméterrel odébb újra kiakalul, de ha szorgalmasak vagyunk, akkor egyszercsak elfogynak a lehetőségei, tehát meg fogjuk állítani.
 10. Ha falon alakult ki és nincs lehetőség levakarni a vakolatig (vagy akár a vakolatot is), akkor sajnos számolni kell vele, hogy a mélyebb pórusokban megbújt, tehát csak a kedvező alkalomra vár és újra elő fog jönni. 
 11. Ha egyéb használati tárgyak, vagy lefestéssel nem megújítható felületek is érintettek lettek a penésszel, akkor bizony csere és a végső kidobás réme is felmerülhet. Ruhaneműből nagyon nehéz eltávolítani a penészt, még hypózással is, mert örökre foltot hagy. Fa padló esetén képes örökös elfeketedést és foltot hagyni, mint ahogy bútorokon is. Kerámia vagy greslap esetén jók az esélyek a teljes felületi eltávolításra, de érdemes lesz odafigyelni később is az adott helyre, mert egy-egy spóra is évekig várhat az új lehetőségre…
 12. Mindezek után és már közben is folyamatosan gondoskodni kell a páramentesítésről>>. Ez a lépés lehet akár az első is. 

Tévhit a penészről

Bár a penész imádja, hogy ha nincs takarítva, de penész nemcsak ott lehet, ahol nem takarítunk, hanem bárhol, ahol számára kedvező a mikroklíma.

Szükséges számára a nedvesség, de nemhogy megelőzi a takarítás a penész kialakulását, hanem szerencsétlen előfeltételek esetén még akár terjesztheti is a hatósugarát. Egy jó kis pókhálózással eljuttathatjuk egyik sarokból a másikba a penészspórákat, vagy épp a lenti sarokból a fentibe akkor is, ha nem látjuk, hogy ott vannak a kis gonosztevők.

A penész jóval dörzsöltebb ellenfél annál, mintsem egyszerű takarítással fel lehetne ellene venni a harcot. Nagyon felkészülten kell szembeszállni a penésszel, és rendszeresen kell foglalkozni vele, hogy végleg megszabaduljunk tőle.

Mit tegyünk ha penészt fedeztünk fel a falon?

Minden mást tegyünk félre és koncentráljunk a penésztől való megszabadulás műveletére, ha felfedezzük a létezését! Ez nem tűr halasztást, akár egy nap alatt is rengeteget fejlődhet, tehát ha felfedeztük a penészt, akkor azonnali válaszcsapást kell eszközölnünk.

A fent felsorolt lépéseket kell elvégezni és ezeket akár néhány naponta nem árt ismételni. Lefestés után is érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy nem bukkan-e fel újra. 

Tapasztalatunk szerint egycsapásra nem lehet a penésztől megszabadulni, célzott lépéssorozatra és aztán folyamatos megelőzésre lesz szükség a jövőben, de az esélyek a céltudatos lakástulajdonosoknál mindig jók.

Vízszigetelés és páramentesítés

Mindenképp folyamatosan gondoskodni kell a vizesedés, párásodás megelőzéséről, ez nagyobb beruházásokat is magával hozhat:

 • a nem megfelelő vízszigetelést orvosolni kell, 
 • a hőhidakat meg kell szüntetni (ezek a penész kedvenc célpontjai)
 • a páraterhelést csökkenteni kell, és/vagy páramentesítéssel kell ellene védekezni.

Penész elleni szerek

Több penész elleni szer is van kereskedelmi forgalomban, amik általában szórófejes flakonos kivitelben várnak bevetésre készen.

Ezeket a szereket rá kell spriccelni a penészes felületre, várni kicsit, majd letörölni.

A penész elleni szerek hypot tartalmaznak, tehát a kezelésük előtt mindenképp olvasd el a részletes tájékoztatót és aszerint járj el. 

A letörlés lépését sokan kihagyják, mert látszólag eltűnik a penész az ilyen szerek használata után. Ugyanakkor, ha valaki a családban allergiás a penészre, akkor semmiképp nem szabad otthagyni az elhalt részeket sem, tehát a letörlésre mindenképp szükség lesz, meg hát úgy egyébként is úgy a teljes körű a kezelés, ha nem hagyjuk ott a “maradványokat”. 

Penész elleni festék, és festékbe való penész elleni adalékanyag

A penész komoly problémákat okozhat otthonokban, irodákban és más épületekben. Károsíthatja az anyagokat és a felületeket, és egészségügyi kockázatot is jelenthet, légzési problémákat és egyéb betegségeket okozva. A penész gombásodás megelőzésének egyik módja a penészgomba elleni festék használata. 

Ez a fajta festék speciális antimikrobiális hatóanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek elpusztítani a penész spórákat. 

Segíthet megakadályozni az új penészgombák kialakulását is. 

A penészgátló festék kiválasztásakor fontos, hogy olyan festéket válasszunk, amire tényleg szükségünk van. Egyes festékeket falakon való használatra terveztek, míg mások inkább mennyezeten vagy nedves helyiségekben való használatra alkalmasak. Vásárlás előtt mindenképpen olvasd el figyelmesen a címkét.

Járj el ugyanilyen gondossággal a festékbe keverhető, penész elleni adalékanyagokkal is.

Ezeket általában bármilyen festékbe bele lehet keverni az előírt mennyiségben, és a felhordás után folyamatosan védenek a penész ellen. 

Csodát semmitől sem kell várni, mert a penész elleni védekezést teljes egészében sem adalékanyagok, sem festékek nem oldják meg, ezek csak egy részét képezik a penész elleni harcnak, ha úgy tetszik, taktikai eszközök. 

A penész ellen stratégiára van szükség, melynek lépéseit fentebb már felvázoltuk.

Agena Házmesterek – ha szaktanácsra vagy segítségre van szükséged, keress bennünket bátran!

+36-205-635-431