Blog

Lakásfelújítás

Lakásfelújítás

Ha nyár, akkor lakásfelújítás, házfelújítás, tetőcsere, nyílászárócsere, festés, mázolás, térkövezés, klímabeszerelés és hasonlók jutnak osztályrészünkül két strandolás-lángosozás és esetleg fesztiválozás között/helyett.

A lakásfelújítás közel akkora stressz, mint az építkezés, csak jóval gyorsabban lezajlik és jóval előbb láthatóak a csodás eredmények is.

Persze melléfogni is ugyanolyan könnyű, mint manapság a lakossági hitelek révén belekezdeni, ráadásul a felújításnak van egy mellékhatása:

Ha megbontasz valamit itt, akkor biztos, hogy fény fog derülni még egyéb problémákra is, tehát biztosan hozzá kell nyúlni amott is.

Mi emberek hajlamosak vagyunk a költségeket alulbecsülni, és az esélyes, de még nem fenyegető kiadásokat elbagatellizálni. Így mikor ott állunk kétségbeesetten a szétbombázott fürdőszoba közepén, már félig kiürült pénztárcával, vagy az ablakcserékről szóló árajánlat fölött megrökönyödve a nullák számán – és a nullák előtti szám nagyságán –, akkor mindig megbizonyosodunk róla, hogy „Hát ez sokkal többe kerül, mint terveztem.” De nemcsak ezzel kell szembenéznünk.

Soroljuk fel a problémákat, amikről a szemünk előtt lebegő csodás új otthonunk vízióját lelki szemeinkkel szemlélve rendre elfeledkezünk!

Lakásfelújítás problémák

1.) Biztosan többe fog kerülni, mint terveztük. Minden költségtervezésnél érdemes a kiszámolt végösszegeket jó előre megszorozni legalább 1.25-tel, de a profik inkább 1.5-tel szokták, így bár rögtön ezzel a nagyobb összeggel kell megbarátkoznunk (ami nehéz lehet), viszont a továbbiak során nem fognak sokkolni a többletkiadások, és tényleg azt a végeredményt kapjuk majd, amit elképzeltünk.

2.) Biztosan tovább fog tartani, mint gondoltuk. Például a konyha felújításánál nem szokás belekalkulálni azt, hogy már napokkal előbb ki kell pakolni, és sosem gondolunk valahogy arra, hogy a konyhaszekrényekben milyen irdatlan mennyiségű cuccot tudunk láthatatlanul tárolni. Így a mesterek megérkezése előtt már akár egy héttel is dobozok, ládák között szlalomozva élünk, és már a felújítás előtt azt várjuk, hogy „bárcsak vége lenne már”. Természetesen kedvezőbb a helyzet, ha nem tartózkodunk a lakásban a felújítás során, de ez általában nem jellemző.

3.) Biztosan nagyobb kosszal és zajjal fog járni, mint képzeltük. Ha úgy újítunk fel, hogy még ott is lakunk közben, az elképesztő stressz a szervezetnek: por, szag, fülsiketítő zaj, amit egyébként felnőttként jól viselünk, de ahol kisgyerek is van, ott hatványozódni fog ezek hatása. De felnőttként is csak látszólag viseljük jól: esténként úgy zuhanunk ágyba, mintha egész nap betonoztunk volna, pedig hát nem történt más, csak fúrtak-faragtak körülöttünk, mi meg takarítottunk egy keveset meg kerülgettük a sittet. Természetesen vannak lakásfelújító csapatok és szakemberek, akik tökéletes rendet hagynak maguk után a nap végén, erre minden esetben kérdezzünk rá, hogy mi, hogyan, és ki által fog eltűnni a terepről!

4.) A kompromisszumok harca: avagy nincs az, és nincs olyan, és nincs annyi, mint amit és amennyit szeretnénk. Nagyon sok alapanyagról akkor derül ki, hogy szükségesek, amikor már éppen beépítésre kerülnének – lásd „megbontom itt, emiatt biztos, hogy hozzá kell nyúlni amott” elvet –, és így van ez körülbelül mindennel, amire szükségünk lesz a felújításhoz, csak bizonyos dolgokban tudunk előre gondolkodni, másokban meg a helyzet szülte kihívásokat kell megoldani. Ha fürdőszobát újítunk fel, nyilván előre gondolkodunk a burkolólapokról és szaniterekről, de mivel mindenki felújít, lehetséges, hogy ha pótolni kell mondjuk a csempét, mert keveset vettünk, akkor már nem lesz olyan színárnyalat, amit mi akartunk. Könnyű elnézni azt is, hogy például a csap a falra van-e szerelve, vagy a mosdóra, és a mosógép kiállás is utólag szokott eszünkbe jutni. Mindenre nem tudunk előre gondolni, mert nem vagyunk szakértők, de az a gondolat, hogy „majd beszerezzük menet közben”, az még nem fog megoldani flottul minden problémát. Iszonyatosan sok kompromisszumot kell majd kötnünk, és túlságosan sokat fogjuk hallani a saját szánkból is a „jó lesz az úgy” frázisokat. Ne köss mindenben és bármiben kompromisszumot, de ne is legyél merev és túlságosan ragaszkodó. Az arany középút a felújításnál egy kellemesen ideg-kímélő megoldás lehet rövid és hosszú távon is.

5.) A mesterek sem egyformák, volt már olyan, hogy valakinek csak Mekk Elek jutott. Biztosan jó, felújításban jártas szakembert találunk, aki tényleg ért ahhoz, amit elvállalt, és azon a szinten, ami a nekünk megfelelő? Nem lehet, hogy csak a kényszer miatt választottuk őt, mert csak ő ért rá, vagy ő volt a legközelebb? Nem lehet, hogy túlságosan sokat koncentráltunk az árra, aminek az igazi árát végül majd később fogjuk megfizetni? Nagyon nincs egyszerű helyzetben az, aki felújít, és mesterre, szakemberre, elhivatott szakmunkásokra van szüksége, ráadásul belátható időn belül, tehát nem jövőre. Mégis arra intenénk mindenkit, hogy ne ugorjon bele azonnal a legelső beérkező ajánlatba, és ne is csak ár, hanem sokkal inkább szimpátia és referenciák alapján döntsön!

Hirdetőink között is találsz lakásfelújításban jártas és profi szakembereket és szolgáltatókat:

Férfikéz Otthonra – a megbízható lakásfelújítás – főleg Monor-Cegléd-Szolnok vonzáskörzetében vállalnak lakásfelújítási munkálatokat, kőműves munkákat, gipszkartonozást, festést, tapétázást, laminált padló lerakást.

Tapolca Ablak – nyílászáró forgalmazás – Fa, műanyag, alumínium nyílászárók, árnyékolástechnika, garázsajtók, válaszfalak forgalmazásával foglalkoznak.

Klíma – hőszivattyú – vízkezelés – Czimondor 2021 Kft. – Klímaberendezések beszerelése, garanciális javítása, karbantartása és tisztítása.

Hirdetéseink folyamatosan bővülnek, itt tudsz köztük böngészni>>